Унгария пое водачеството и вече е страната с най-висока инфлация

...
Унгария пое водачеството и вече е страната с най-висока инфлация
Коментари Харесай

Унгария – лидер по инфлация в ЕС-27*

Унгария пое водачеството и към този момент е страната с най-висока инфлация в Европейския съюз - цели 23.1% на годишна основа през ноември. Това стана ясно от формалните данни на Унгарския централен статистически офис, оповестени на 8 декември. Най-много (66%) са поскъпнали цените на силата (вкл. природен газ и ток), следвани от цените на храните (44%).

При това, за разлика от други страни където инфлацията към този момент понижава (в Естония инфлацията се забавя към този момент трети следващ месец), в Унгария тя евентуално ще продължи да се усилва, защото тези дни беше анулиран таванът на цените на горивата, заради недостиг на горива в страната. Цените на горивата мигновено се подвигнаха с десетки проценти (дизелът с 45%), което ще усили инфлацията през декември. Съответно, Унгария най-вероятно ще затвърди водачеството си по мярка на инфлацията и през идващите месеци.

Всъщност, сходна прогноза имат и унгарските институции. Управителят на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи предизвести тези дни, че Унгария не просто има най-висока инфлация, само че обстановката е покрай сериозна. Управителят предвижда, че и идната година страната ще е с най-висока инфлация в Европейския съюз. " Трябва да осъзнаем, че финансовите и икономическите знаци на Унгария са измежду най-лошите в цяла Европа ", разгласи Матолчи. Без смяна в икономическата политика ни чака цяло десетилетие на застоялост и стагфлация, добави той на чуване в Народното събрание.

Унгарската централна банка прави обезверени опити да удържи обстановката с внезапно повдигане на лихвите (13% съществена рента и 25% рента по рефинансиране) и валутни интервенции. Унгарската валута се срина през последната година поради високите цени на вносните енергийни запаси и разхлабената фискална политика.

Всичко това разрушава на пух и прахуляк пропагандата, която ни убеждава какъв брой е добре в Унгария, която поддържа положителни връзки с Русия, купува си съветски газ и нефт и надали не цъфти заради тази причина (е, не цъфти, а в действителност е най-зле). Но още по-интересно е на фона на дебатите " за " и " срещу " еврозоната. Основен мотив на съперниците на еврозоната е, че страните отвън еврозоната са изложени на по-малко опасности, тъй като имат лична парична и валутна политика. За тяхно страдание, Унгария разрушава този мит. Неслучайно унгарците мощно поддържат приемане на еврото - тъй като усещат на гърба си каква е алтернативата.

* Коментарът е на Георги Ангелов, старши икономист в Институт „ Отворено общество ”, от неговия профил във Facebook. Profit.bg го разгласява с разрешението на създателя.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР