Унгария няма да подкрепи никакви инициативи на Украйна на международната

...
Унгария няма да подкрепи никакви инициативи на Украйна на международната
Коментари Харесай

Унгария спира да подкрепя международните инициативи на Украйна

Унгария няма да поддържа никакви начинания на Украйна на интернационалната сцена поради признатия от Киев закон за образованието , оповестиха от външното министерство в Будапеща.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е привикал посланика на Украйна в Будапеща Любов Непол, с цел да я осведоми персонално, че този закон е " позор и срам ".

Пресаташето на унгарското ведомство Тамаш Менцер акцентира, че Унгария ще попречва украинските интернационалните начинания до тогава, докато законът не бъде променен .

Върховната рада утвърди въпросния закон при започване на месеца. Той допуска цялостен отвод от преподаване на предмети на всевъзможни други езици, като се изключи украински , до 2020 година

Сиярто към този момент подлага на критика този закон поради това, че той ще засегне унгарците, живеещи в Украйна. По думите му, Киев нарушава правата на малцинствата , лишавайки ги от правото да учат личния си език. За страна, която има намерение да се сближи с Европа, това е изцяло недопустимо , посочи той.

Безпокойство от приемането на закона изрази също по този начин и Румъния , заявявайки, че той нарушава правата националните малцинства.

Законът, признат от Народното събрание, провокира негативни реакции и в самата Украйна. Например " Опозиционния блок " изиска да бъде наложено несъгласие върху закона, защото неговите правила " нарушават главните права на украинските жители и съставляват опасност за разрушаването на страната ".

Срещу закона се разгласи и губернаторът на Закарпатска област Генадий Москал. Според него редица разпореждания на закона опонират на двустранните съглашения на Украйна със прилежащи страни, по-специално, Молдова, Румъния и Унгария .

Не е известно държавното управление на България да е повдигало казуса пред украинските управляващи поради огромното българско малцинство там.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР