Унгарецът обедини сили с полския премиер и италианеца , за

...
Унгарецът обедини сили с полския премиер и италианеца , за
Коментари Харесай

Орбан, Салвини и Моравецки изправят ЕС на нокти, правят нов десен съюз

Унгарецът сплоти сили с полския министър председател и италианеца, с цел да образува нов десен политически съюз на европейско равнище, заяви Евронюз.
Те се срещнаха в Будапеща в четвъртък, с цел да показват алианса, обещавайки да основат " европейски подем, учреден на християнски полезности ".
Тримата също по този начин разискаха разпространяването на измежду страните-членки на Европейски Съюз и приканиха Европейската комисия да усили темпото на покупки.
Алиансът следва, най-голямата група в Европейския парламент, заради противоречие към върховенството на закона.
Триото ще се срещне още веднъж през май, най-вероятно във Варшава, изясни Орбан, като точната дата зависи от епидемиологичната обстановка.
„ Да създадем Европа още веднъж велика “
Преди срещата в Будапеща Салвини сподели, че задачата на алианса е „ да направи Европа още веднъж велика, връщайки я към първичните й полезности “.
Засега водачите няма да основат нова политическа група в Европейския парламент, употребявайки 64-те места, които техните партии заемат дружно (28 от " Лига ", 24 от ПиС и 12 от " Фидес " ). Според разпоредбите би трябвало да вземат участие най-малко 25 евродепутата от седем разнообразни страни, с цел да се образува група.
Тримата политици, дружно с французойката, постоянно се показват като водещи фигури на десния популизъм в Европа.
Както Орбан, по този начин и Моравецки оглавяват десни държавни управления, чиито законодателства постоянно са подложени на критика от Европейската комисия и Европейския парламент за техния антилиберален и властнически дрейф. Тази седмица.
Позицията на Салвини е по-трудна. Партията му, приет еврофил, който управлява южната страна като технократ. След като " Лига " гласоподава в интерес на банкера, партията завоюва три министерски позиции, макар че Салвини не влезе в кабинета. Откакто Драги пристигна на власт, Салвини предизвиква по-благоприятен за Европейски Съюз дискурс, стигайки до такава степен, че споделя „ имаме ръце, крайници, сърце и мозък в Европа “. Последният поврат на събитията ще остави съществени подозрения в този нов имидж.
Парламентарна позиция
В продължение на години " Фидес " беше един от най-видните членове на групата на ЕНП. Това участие оказа помощ на Орбан да развие тесни и стратегически връзки с немския канцлер, чиято партия ХДС постоянно е била водеща в консервативния блок.
Но връзките на " Фидес " с ЕНП се изостриха поради, които се смятат за противоречащи на по този начин наречените европейски полезности. Напрежението докара ЕНП до Решението лиши сътрудниците на Орбан от партийни срещи, време за изявления, права на гласоподаване и кандидатури за постове. Раздорът набъбна, когато Унгария се отклони по-надясно. Вътрешната борба кипна в края на 2020 година, защото евродепутатите упорстваха да получат пари от бюджета и Фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 1,8 трилиона евро според от ценене на полезностите на Европейски Съюз. На този ход се опълчиха министър председателите на Унгария и Полша, които в последна сметка постановиха несъгласие върху целия финансов пакет. По-късно беше открит компромис.
Спорът беше последната капка за ЕНП. В началото на март групата беше подготвена да промени вътрешните си правила, с цел да накаже цели политически партии, а освен обособени евродепутати. Предвиждайки обречената си орис, Орбан избра да напусне въобще ЕНП, преди да бъде притиснат. В резултат на това 12 евродепутати от " Фидес " към този момент са самостоятелни членове. Независимите членове са с доста по-малък късмет да бъдат назначени в парламентарна комисия или като докладчици по значими законодателни досиета. Те получават по-малко време за изявление по време на пленарни съвещания и бюджетът им се разпределя непосредствено от секретариата на Народното събрание.
От своя страна Моравецки е от ръководещата в Полша партия (ПиС), която има 24 евродепутата в групата на (ЕКР), евроскептична групировка, основана през 2009 година по самодейност на Британската консервативна партия. Понастоящем ЕКР обгръща депутати от Новия фламандски алианс, Братята на Италия и испанската " Вокс ".
 Партията на Орбан излезе от ЕНП Партията на Орбан излезе от ЕНП
Партията на премиера Виктор Орбан уведоми секретариата на Европейската национална партия (ЕНП), че напуща тази организация. Новината разп...
Салвини, който преди беше европейски законодател, съставлява " Лига ", чиито 28 евродепутати са с групата " Идентичност и народна власт " (ИД). Блокът, образуван през 2019 година, нормално се възприема като най-крайнодясната група в Европейския парламент и е обвързван с представители от Алтернатива за Германия (АзГ), Фламандски интерес (ФИ) и " Le Pen`s Rassemblement National " (RN).
Различия в мненията
Въпреки демонстрацията на единение и приятелство сред Орбан, Моравецки и Салвини, идеологиите, които те пазят, не са изцяло съвместими по няколко въпроса, като връзките с Русия, които съставляват евентуален източник на противоречие.
„ Освен изказванията, които политиците се чака да вършат, с цел да наподобяват нещата по-драматични, мисля, че ще забележим тази група да възразява против някои от решенията, взети в Брюксел, изключително що се отнася до идентичността и културните проблеми, стигайки до господство на закона, с което множеството партии от тази група биха имали проблеми “, сподели Дору Петер Франтеску, съосновател и основен изпълнителен шеф на " VoteWatch Europe ", пред Евронюз.
" Външната политика е въпрос, който можем да чакаме да управлява тези партии. И дано забележим дали те ще съумеят да реализират компромис, изключително когато става въпрос за връзките с Русия, за които поляците и унгарците имат доста разнообразни възгледи, най-малко към този момент ", изяснява той.
 След развода с консерваторите: На Орбан му оферират брак отдясно След развода с консерваторите: На Орбан му оферират брак отдясно
Дългосрочният политически " фамилен спор " напълно предстоящо приключи с " бракоразвод ": партия " Фидес - Унгарски цивилен съюз " на унгарския...
Варшава е един от най-яростните критици на Москва в блока. А Будапеща избира да следва по-помирителен метод, нещо, което " Лига " на Салвини също пази.
Унгарското държавно управление закупи хиляди дози от " ", съветската антикоронавирусна ваксина, която съгласно критиците Москва употребява като агитационен инструмент. Ваксината има 91,6% успеваемост, съгласно резултатите, оповестени в списание " The Lancet ".
Но Франтеску не счита, че Русия ще бъде единствената причина за противоречие.
" Може да има проблеми и що се отнася до свободата на придвижване на хора в границите на Европейски Съюз. Италианците имат по-скептичен взор по въпроса спрямо централноизточните европейци, които са доста по-отворени за придвижването на служащи в границите на Европейския съюз. Те са съгласни във връзка с миграцията оттатък Европейския съюз, само че не са съгласни във връзка с миграцията вътре в Европейския съюз ", заключава той.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР