Умно шосе, което обещава да пести енергия, като в същото

...
Умно шосе, което обещава да пести енергия, като в същото
Коментари Харесай

Светещият път вече е реалност

Умно шосе, което дава обещание да пести сила, като в това време да усъвършенства сигурността за водачите, беше намерено в Холандия. 500-метровата права е интерактивна и самоподдържаща се. Пътят е наименуван „ Шосе 66 от бъдещето “.

Проектът е създаден от Даан Розегаарде и холандската инженерна компания Hejimans Infrastructure. По-рано тази година, Studio Roosegaarde сподели светещи в тъмното домашни цветя и биолуминесцентни улични лампи. Сега, тази технология е приложена на път в Ос, на към 100км югоизточно от Амстердам.

Пътната маркировка е направена с багра, съдържаща фотолуминесцентен прахуляк, която се зарежда денем и свети през нощта. Розегаарде споделя, че Hejimans са постигнали съвсем рискова луминесценция: „ Почти е радиоактивна “.

Ако резултатът устоя цели 8 часа, каквато е концепцията, това значи, че тежките, черпещи доста сила и поддръжка лампи може да станат непотребни. „ Правителството стопира уличното осветяване през нощта, с цел да пести пари. Бях учуден, че някак харчим милиарди за авто дизайн, само че пътищата – които дефинират по какъв начин наподобява градския пейзаж – са останали отвън този развой. “ – споделя Розегаарде.

Но дали планът ще докара до приложение на технологията на всякога? „ Би било огромна инвестиция. Ако задачата е възстановяване на сигурността, тогава имаме потребност от твърди доказателства по какъв начин това се съпоставя с към този момент наличните ограничения за сигурност. “ – споделя Пийт Томас от Центъра по транспортна сигурност към университета Лъфбъроу. От Британската пътна организация споделят, че ще наблюдават от близко плана и едно от главните им терзания е по какъв начин маркировката ще работи през зимата, когато дните са по-къси. Освен това, би трябвало да знаем и какъв брой ще издържи боята на изхабяване.

Първоначално препоръчаният план на Studio Roosegaarde от 2012г, също по този начин включва сензитивна към температурата технология: Снежинки светват на пътя, когато стане хлъзгав. Това обаче не е осъществено като част от теста в Холандия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР