Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията

...
Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията
Коментари Харесай

В деня на водата Софийска вода направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града

Умни датчици , рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града демонстрираха експертите на " Софийска вода ", част от Веолия, в границите на първата част от двудневното си онлайн събитие по случай Световния ден на водата, който означаваме на 22 март всяка година.

" (Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка " е името на онлайн срещата, която събра на едно място експерти от водния оператор, учени от УАСГ и Центъра по подготвеност " Clean&Circle ” и необятната общност, с цел да покажат постоянно забравяния, а толкоз значим и огромен воден свят, криещ се под краката ни.

Участниците направиха " жива " проява на цифровата промяна в канализацията на столицата и новите технологии, които се внедряват в София.

Освен виртуална разходка из подземията на София, бяха разкрити и " враговете " на канала – предмети и субстанции, които нямат място, само че постоянно се откриват там. Нерядко канализационните екипи се натъкват на изхвърлени огромни предмети като гуми, тръби, колички, килими, които затрудняват пътя на водата под нас.

С температурни датчици за надзор и смарт дюзи с камери за разчистване " Софийска вода ", част от Веолия, съумява да улови бързо сходни запушвания, проблематични предмети и сериозни зони в подземната инфраструктура.

Наблюдението на оборудванията става допустимо и посредством компютърни модели на мрежата. По време на събитието експерти от ВиК оператора демонстрираха по какъв начин може да се направи компютърна симулация на придвижването на водата в канала във всяка част на столицата и да се планува къде би могла да възникне спешна обстановка, преди тя фактически да се е случила.

Част от нововъведенията са към плана Digital Water City, в който водните сдружения, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано са се обединили и са създали 15 цифрови решения, с които да оказват помощ за възстановяване на водната и канализационната инфраструктура на континента и по-ефективното бъдещо ръководство на водата в градовете.

" Процесът по ръководство на водата в градска среда включва всеки аспект от водния цикъл – от добиването, пречистването и доставянето на питейна вода до потребителите, до последващото събиране и култивиране на към този момент употребяваната вода. Ние се отнасяме отговорно към водния запас във всеки стадий от процеса, влагаме доста старания и влагаме в съвременни технологии за отвеждането и пречистването на отпадъчната вода, с цел да можем да я върнем още веднъж чиста в околната среда.

Изключително благополучен и горделив съм, че имаме толкоз млади, способни и окуражени екипи, които не стопират да влагат уменията си в подобрението на мрежата на София ", разяснява Веселин Димитров, зам.-директор " Отвеждане и филтриране на отпадъчните води " в " Софийска вода ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР