Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми,

...
Уличните ремонти често остават незабелязани за хората, въпреки големите суми,
Коментари Харесай

Къде отидоха 33 млн. лв. за ремонти на софийските улици

Уличните поправки постоянно остават незабелязани за хората, макар огромните суми, които се харчат за тях

© Георги Кожухаров Точно 35 млн. лева е бил плануваният бюджет за 2019 година за настоящ ремонт на вътрешноквартални улици, само че от тях Столична община е изхарчила общо 33.3 млн. лева Това излиза наяве от информация, която " Капитал " получи по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Най-много пари са вложени в Панчарево - близо 2.7 млн. лева, а минимум - в Илинден, където са ориентирани 294 833 лева

Договорите за поддържане се подписват за интервал от четири години, само че се харчат непрозрачно. " Капитал " завоюва дело против Столична община, която в началото отхвърли да даде информацията (виж прикачения файл). Съдът обаче я задължи.
Документ
Кварталните поправки в София за 2019 година (.pdf)

Пръчката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите контракти за поддържане бяха подписани през 2019г., като общата планирана стойност беше 140 млн. лева или по към 35 млн. лева на година. От оповестените в хода на търговете протоколи излиза наяве, че цените в другите софийски зони могат да са радикално разнообразни за една и съща активност. Всеки участник е дал цена за абонаментна поддръжка на избрани улици по лист, както и единични цени за разнообразни ремонтни действия и доставка на материали, които ще се извършват след категорично възлагане от Столичната община.

Има възможност локалните избори, които се организираха през есента на 2019г., да са засилили ремонтните действия като част от предизборната акция.

Булеварди и тротоари

Общо са фактурирани 27.3 млн. лева с Данък добавена стойност за поправки през 2019г. Освен това са изхарчени 1.4 млн. лева по перо за организация и сигурност на придвижването, както и 1.3 млн. лева за " надзор на осъществяването ". А още 6.9 млн. лева са отишли за " Общо абонаментна поддръжка на улици, част от мрежата на градския превоз ". Така сумата доближава 33.3 млн. лева

Районите, в които са изхарчени най-вече пари за вътрешноквартални поправки, са Панчарево, Витоша и Средец.

Най-скъпите поправки в " Панчарево " са били на ул. " Обретеница " в с. " Лозен " за над 103 хиляди лева и на път от с. Железница до с. Плана за над 388 хиляди лева

В регион " Витоша " единствено до май месец 2019 година са фактурирани поправки за над 1.47 млн. лева, като най-вероятно са почнали още през 2018г., само че са били изплатени през 2019г. Най-големият обект е бил надлеза на Софийски околовръстен път и бул. " България " за 244 хиляди лева с Данък добавена стойност.

В регион " Средец " - центъра на София, се включва ремонта на тротоара бул. " Васил Левски " сред ул. " Граф Игнатиев " и ул. " Г.С. Раковски " за 190 хиляди лева Над 200 хиляди лева е коствал тротоара на бул. " Патриарх Евтимий " сред илиците " Хан Крум " и " Ангел Кънчев ". В сумата за " Средец " участва и обновяването на тротоар на столичната ул. " Иван Вазов " сред ул. " 6-ти септември и " Цар Иван Шишман ". Ремонтът на " Иван Вазов " беше изпълнен с премеждия прочее поради редица разкопавания.

Новите реализатори

От 2019г. новите играчи в софийските квартални поправки са няколко. " Нивел строй " дружно с " Констрол " поеха " Люлин ", " Връбница ", " Възраждане " и " Илинден " едвам през юли 2019г., само че за по-малко от шест месеца са им фактурирани поправки за 1.09 млн. лева

Брезнишката компания " Нивел строй " е любопитна изгряваща звезда, благосъстоятелност на Велко Руйков. Фирмата взе участие в обединяването, което завоюва поръчка за 300 млн. лева, дружно с " ПСТ Груп ", за скоростният път към Видин. Оборотът на сдружението скача доста за две години - през 2016г. е 3.1 млн. лева, а през 2018г. - 13.45 млн. лева

Руйков е имал присъединяване и в колегата на " Нивел " в контракта със Столична община, " Констрой ". Дружеството в този момент е благосъстоятелност на Вангелия Васева и акционерното сдружение " Конлат София ". В ръководството на последното е Мартин Манолов, който е в борда на свързваното с Христофорос Аманитидис - Таки сдружение " Новита холдинг ".

" Хидрострой ", една от най-големите строителни компании у нас, благосъстоятелност на Велико Желев, е сключила контракт за регионите " Слатина ", " Средец ", " Изгрев " и " Искър ". " Пътища и уреди " също към този момент дават отговор за кварталните улици в " Сердика ", " Подуяне ", " Нови Искър " и " Оборище ".

Кои са най-големите реализатори

" Трейс груп холд " са получили 4.56 млн. лева за " Връбница ", " Триадица ", " Витоша " и " Лозенец ", за които ще продължат да дават отговор до 2023г.

ГБС е изпълнило поправки за над 4.12 млн. лева в " Панчарево ", " Студентски град ", " Младост " и по остарелия си контракт за " Изгрев ".

Пернишката компания ДЛВ е получила 3.9 млн. лева за 2019 година по контракти за " Искър ", " Кремиковци ", " Оборище ", " Слатина " и по контракт за предишния интервал за " Подуяне ".

" ПСТ груп " са съумели да изпълнят поправки за 1.6 млн. лева по контракти, подписани през 2015г., за Банкя, Красна поляна, Красно село и Овча купел. След търг обаче компанията е заменена и през юли 2019г. Столичната община подписва контракт с обединяване с участници варненската " Инжстройинженерингг ", " Автомагистрали София " и " Пътища София ". " Автомагистрали София " е благосъстоятелност на Методи Аврамов ". " Пътища София " пък е учредена едвам през 2018г. - тъкмо преди търга, и е благосъстоятелност на Константин Георгиев и Мария Петрова.

В атачмънта може да извършите информация за ремонтите и във вашия квартал. При видяни нередности може да се свържете с редакцията на публицистичния имейл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР