Украйна заяви, че Русия е започнала да създава военни ударни

...
Украйна заяви, че Русия е започнала да създава военни ударни
Коментари Харесай

Украйна: Русия създава ударни сили за атака срещу родния град на Зеленски

Украйна съобщи, че Русия е почнала да основава военни ударни сили, ориентирани към родния град на президента Володимир Зеленски – Кривой Рог, и предизвести, че Москва може да приготвя нови настъпателни интервенции в Южна Украйна, заяви Ройтерс.

Русия държи обширни територии в южната част на Украйна, които завзе в първите етапи на започнатата на 24 февруари инвазия, само че Киев съобщи, че ще предприеме контраатака. Вчера украинските управляващи обявиха, че са си върнали контрола над 53 села в окупираната Херсонска област.

В постоянната си информация за войната в южната част на страната украинското южно военно командване дефинира обстановката като напрегната и съобщи, че Русия продължава с офанзивите по продължение на фронтовата линия.

Кривой Рог, където Зеленски е израснал, се намира на към 50 км от южната фронтова линия.

" (Русия) е почнала да основава ударна група за деяние по направлението Кривой Рог. Също по този начин е много евентуално врагът да приготвя контранастъпление с следващ проект да стигне до административната граница на Херсонска област ", съобщи южното украинско военно командване.

Украйна се пробва да ускори натиска върху съветските позиции в стратегически значимия Херсонски район на Черно море и употребява доставените от Запада оръжия с огромен обхват на деяние, с цел да нанася удари по съветските снабдителни линии и хранилища за муниции.

Според изказване на украинските военни съветските сили са проучвали изби в района, с цел да ги трансфорат в бомбоубежища, в които да складират военна техника.

Русия прави забележителна военна активност в източната, североизточната и южната част на Украйна, заяви Генералният щаб на въоръжените сили.

Евгений Евтушенко, кмет на Никопол, западно от Запорожие в Централна Украйна, написа в Телеграм, че градът му е бил обстрелван през нощта.

Целият смисъл на съветската атака на изток е да принуди Украйна да отклони войските си от зоната, която в действителност е рискова - Запорожие, сподели украинският президентски консултант Олексий Арестович в изявление, оповестено онлайн.

Русия фабрикува доказателства, уличаващи Украйна във виновност за гибелта на военнопленниците в Еленовка

Съединени американски щати считат, че Русия се пробва да скалъпи доказателства за смъртоносния удар предходната седмица по затвор с военнопленници в сепаратистки регион на Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на американското разузнаване Русия ще се опита да заложи подправени доказателства, с цел да наподобява, че за нападението на 29 юли, лишило живота на 53 души и ранило десетки, са виновни украинските войски, съобщи пред АП добре информиран източник от Съединени американски щати.

Сред украинските военнопленници в пандиза в Донецка област имаше и бойци, пленени при рухването на Мариупол.

Русия твърди, че украинската войска е блъснала пандиза в Еленовка с доставени от Съединени американски щати ракетни комплекси. Еленовка е обитаемо място, намиращо се под контрола на самопровъзгласилата се и подкрепяна от Москва Донецка национална република.

Украинските военни отхвърлиха да са нанасяли каквито и да било артилерийски или ракетни удари в региона на Еленовка. Вчера украинското военно разузнаване съобщи, че разполага с доказателства, че локалните проруски сепаратисти в съглашателство с съветската Федерална работа за сигурност (ФСС), службата главен правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), и частната военна компания " Вагнер " са минирали пандиза, който се обитава в казарми, след което са употребявали " запалимо вещество, което е довело до бързото разпространяване на огъня в помещението ".

Източникът на Асошиейтед прес, който се базира на класифицирана информация, чиято степен на дискретност неотдавна е била намалена, съобщи, че разследващите данни сочат, че съветски представители даже може да заложат преднамерено муниции за реактивните системи за залпов огън " Хаймарс " като доказателство, че американските системи са били употребявани от Украйна при нападението.

Очаква се Русия да предприеме тези дейности преди идването в Еленовка на самостоятелни проверяващи и публицисти, добавя източникът.

Украйна употребява ефикасно комплексите " Хаймарс ", които изстрелват ракети на приблизително разстояние и могат бързо да бъдат преместени, преди Русия да може отвърне на огъня им.

Вчера генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че по искане на Русия и Украйна назначава задача за определяне на обстоятелствата и събитията към убийствата в пандиза. Той съобщи пред кореспонденти, че няма пълномощията да води престъпни следствия, само че има такива да назначава задачи за определяне на обстоятелствата и събитията.

Путин може да удари Украйна с ирански дронове и Западът би трябвало да достави Киев с съвременни системи за Противовъздушна отбрана

Съединени американски щати и другите западни съдружници на Украйна би трябвало да подкрепят армията на Киев с спомагателни оръжейни доставки с оглед вероятната поява на бойни дронове иранско произвеждане в арсенала на съветските въоръжени сили. Това декларират в публикация за американското издание " Брейкинг дифенс " Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен проучвателен център " Фондация за отбрана на демокрациите " (ФЗД).

Започнали настъпление в Украйна, съветските въоръжени сили изпитват сега дефицит на някои типове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин възнамерява да усъвършенства ситуацията, като получи " до няколкостотин безпилотни апарата " от Иран, се споделя в материала.

Засега не е доказано, че Техеран и Москва са сключили контракт за доставка на дронове в Русия; има обаче съглашение за съдействие в авиационното строителство, означи на 31 юли в коментар за публикацията съветското сп. " Военное обозрение ".

" Брейкинг дифенс " показва, че Русия разполага със лични ударно-разузнавателни дронове " Орион ", само че досега е произвела прекомерно малко от тях, което " лимитира въздействието им на бойното поле ". Според анализаторите от ФЗД поразяващите качества на съветските войски могат да набъбнат, в случай че те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати " Шахед-191 " и " Шахед-129 ", които могат да носят точно насочващи се бомби " Садид ". Те биха обезпечили на Русия спомагателни благоприятни условия.

Техеран може да предложи на Москва и други безпилотни апарати без въоръжение на борда, които да разширят опциите на съветската войска за разузнаване и наблюдаване, както и за дейности против украинските командни, контролни и информационни системи.

Нещо повече, Русия може да употребява ирански дронове от рода на " Касеф-1/2к " и " Самад 2/3 ", наподобяващи крилати ракети с витлов мотор, с цел да поразява инфраструктура и хранилища за муниции оттатък линията на фронта, написа " Брейкинг дифенс ".

Затова по координиране с Киев Вашингтон и съдружниците му би трябвало да обмислят способи да подкрепят украинските сили в противодействието против тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна в допълнение съоръжение за радиоелектронна битка. Също и да укрепят украинската противовъздушна защита с дребен обхват, като обезпечат за нея още системи руско произвеждане или да доставят на Киев западни системи, да вземем за пример " Авенджър " или М-ШОРАД, прибавят вашингтонските специалисти.

Американският мобилен зенитен ракетен комплекс " Авенджър ", конструиран от " Боинг ", е предопределен за пукотевица по въздушни цели на разстояние от 0,5 до 5,5 км и височина до 3,8 км. Приет е на въоръжение в сухопътните сили на Съединени американски щати и други страни. Представлява жиростабилизирана платформа, на която са инсталирани управляеми ракети " Стингър " - в два транспортно-пускови пакета по четири броя.

Комплексът включва оптични и термовизионни средства за разкриване и съпровождане на цели, лазерен далекомер, система за различаване " собствен - непознат ", системи за ръководство и надзор, радиостанции. Като оръжие за самозащита се употребява 12,7-милиметрова картечница.

Платформата се конфигурира на високопроходими джипове " Хъмви " или на други шасита. " Авенджърите " могат да бъдат транспортирани с транспортни самолети С-130 Херкулес и С-141В Старлифтър, също и с хеликоптери - на външни пилони. Системите могат да обстрелват задачите си, до момента в който се движат със скорост до 35 км/ч.

На 10 март т. година армията на Съединени американски щати употребява за пръв път новата система за противъздушна защита с дребен обхват М-ШОРАД (Maneuver Short-Range Air Defense, M-SHORAD), на маневрите " Сейбър страйк 2022 " в Естония, оповестиха тогава онлайн изданията " Дифенс блог " и " Лента ".

Американски военни, представени в тях, показаха, че системата е поразила цел, имитираща дрон, над Финландския залив. В учението са взели участие четири прототипа на М-ШОРАД.

Новата система се планува да размени остаряващите комплекси " Авенджър ", създавани от 1989 година Тя се инсталира на шасита за бронетранспортьори " Страйкър " ; разполага с радар и оптично-електронно устройство за търсене на цели. Въоръжението на М-ШОРАД включва автоматизирано оръдие ХМ914, картечница, зенитни ракети " Стингър " и противотанкови " Хелфайър " (AGM-114L Longbow Hellfire).

Зеленски дефинира държанието на някогашния немски канцлер Шрьодер като непоносимо

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира нощес като " непоносимо " държанието на някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер, който съобщи, че Русия желае " контрактувано в договаряния решение " на войната, съобщи Ройтерс.

Шрьодер, който е другарски връзки с Владимир Путин, сподели, че се е срещнал с съветския президент предходната седмица, и добави, че има опция даже постепенно да се стигне до прекъсване на огъня.

" Направо е непоносимо, когато някогашни водачи на огромни страни с европейски полезности работят за Русия, която води война против тези полезности ", съобщи Зеленски във видеообръщение късно нощес.

По-рано неговият консултант Михаил Подоляк назова надменно Шрьодер " гласа на съветския царски двор " и съобщи, че всяко контрактувано спокойно съглашение с Москва ще зависи от преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски.

Украйна прикани Ливан да промени решението за свободното отплаване на транспортен съд, упрекнат от Киев в транспорт на крадено украинско зърно

Украйна през днешния ден прикани Ливан да промени решението на съда в ливанския град Триполи, който позволи отплаването на арестуван сирийски транспортен съд, който съгласно Киев придвижва крадено украинско зърно, заяви Ройтерс.

Украинското външно министерство споделя в свое изказване, че е разочаровано от решението на съда за това, че разреши отплаването на кораба " Лаодикия ", плаващ под сирийски байрак, и добави, че позицията на Киев не е била взета под внимание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР