Украйна се надява споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за

...
Украйна се надява споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за
Коментари Харесай

Украйна очаква Съвместният координационен център в Истанбул за износ на зърно през Черно море да заработи от 27 юли

Украйна се надява съглашението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, за обновяване на износа на зърно през Черно море, да стартира да се ползва още тази седмица, съобщи Ройтерс.

Високопоставен украински държавен представител съобщи, че се надява първата доставка на зърно от Украйна да може да бъде осъществена от пристанището в Черноморск тази седмица, а доставките от другите пристанища, упоменати в съглашението, да стартират до две седмици.

" Смятаме, че през идващите 24 часа ще сме подготвени да работим за обновяване на износа от нашите пристанища ", съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков на конференция.

Украинската страна е изразила също по този начин очакване, че Съвместният координационен център в Истанбул, който ще дава отговор за доставките, ще бъде подготвен да стартира работа от 27 юли, съобщи ТАСС, цитирайки Васков.

" Надяваме се, че през днешния и утрешния ден вътрешната документи на този център ще бъде създадена и съгласувана и в сряда той ще бъде подготвен да работи в сходство със своята подготвеност ", е споделил той в понеделник пред публицисти в Киев.

По думите на Васков украински представители към този момент са пристигнали в Истанбул, с цел да работят в координационния център.

Според обява през днешния ден в турския в. " Тюркийе " Съвместният координационен център в Истанбул, ще бъде управляван от турски адмирал и ще има състав от общо 20 души - цивилни и военни представители на Русия, Украйна, Обединените народи и Турция.

С посредничеството на Турция и Организация на обединените нации Киев и Москва подписаха на 22 юли съглашение в Истанбул за обновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища. Сделката планува установяването на взаимен координационен център в Истанбул, който ще прави инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще подсигурява сигурността на маршрутите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР