Украйна предостави гражданство на видния руски журналист Александър Невзоров, който

...
Украйна предостави гражданство на видния руски журналист Александър Невзоров, който
Коментари Харесай

Украйна предостави гражданство на руски журналист, осъдил руската инвазия

Украйна даде поданство на видния съветски публицист Александър Невзоров, който избяга от Русия със брачната половинка си, откакто осъди нашествието в Украйна, съобщи Ройтерс, базирайки се на върховен украински представител.

Русия желае да арестува Невзоров по обвинявания, че популяризира подправена информация за представяната от Москва " специфична военна интервенция " в Украйна. Той и брачната половинка му избягаха от Русия през март.

Антон Герашченко, консултант на украинския министър на вътрешните работи, сподели, че управляващите в Киев са дали поданство на Невзоров и брачната половинка му Лидия. Самият Невзоров удостовери, че е получил украинско поданство в изказване, оповестено в " Телеграм ", в което също по този начин декларира, че войната на Русия е закононарушение и Украйна е неговата жертва. " Аз вземам страната на жертвата. И съм пъклен признателен на измъчените, обезверени, окървавени хора в Украйна, които ми разрешиха да заема своето място измежду тях ", сподели той.

Русия стартира следствие против Невзоров, чийто канал в " ЮТюб " има над 1,8 милиона клиенти, откакто той заяви, че съветски сили съзнателно са обстрелвали родилен дом в Мариупол. Русия отхвърля да е направила обстрела и упреква Украйна, че е инсценирала провокация. Разследването стартира, откакто Русия през март одобри закон, по силата на който се планува затвор до 15 години за съзнателно разпространение на подправени вести за въоръжените сили на Русия.

Миналия декември президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа нов закон, опростяващ процедурата по придобиване на украинско поданство за руснаци, които са преследвани по политически аргументи в личната им страна. Засега няма коментар по случая от канцеларията на президента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР