Украйна и Хърватия се споразумяха за възможността да използват хърватските

...
Украйна и Хърватия се споразумяха за възможността да използват хърватските
Коментари Харесай

Украйна и Хърватия се споразумяха да използват хърватските пристанища за износ на зърно

Украйна и Хърватия се споразумяха за опцията да употребяват хърватските пристанища на река Дунав и на Адриатическо море за експорт на украинско зърно, съобщи външният министър Дмитро Кулеба след диалози с хърватския си сътрудник, оповестяват Ройтерс и БНР.

Русия се отхвърли от подписаната с посредничеството на Организация на обединените нации черноморска договорка за зърно по-рано този месец, лишавайки Украйна, международен производител, от жизненоважен канал за безвреден експорт на селскостопански артикули по време на войната.

" Сега ще работим за определяне на най-ефективните направления до тези пристанища и ще се възползваме оптимално от тази опция ", сподели Кулеба след среща с Гордан Гърлич-Радман в Киев.

" Всеки принос за отблокирането на износа, всяка отворена врата е действителен, ефикасен принос към международната продоволствена сигурност ", сподели още той.

В момента Украйна разчита на сухопътни направления за експорт през Европейския съюз, както и на различен маршрут през река Дунав, само че по-рано този месец Русия нападна инфраструктура и по дунавския маршрут.

Кулеба сподели, че главната тематика на диалозите му с хърватския му сътрудник са били оръжията.

" Ще кажа единствено, че има съответни съглашения, които ще бъдат изпълнени в най-скоро време “, сподели той, без да дава детайлности.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР