Украйна е изправена пред втора зима на продължителни прекъсвания на

...
Украйна е изправена пред втора зима на продължителни прекъсвания на
Коментари Харесай

Войната | Енергийната система на Украйна се готви за втора критична зима

Украйна е изправена пред втора зима на продължителни спирания на електрозахранването на фона на съветски офанзиви с ракети и дронове, които вършат елементи от енергийната система по-уязвими. Капацитетът за произвеждане на електрическа енергия на Украйна е понижен до близо половината от равнищата преди началото на съветската инвазия през февруари 2022 година По време на последния отоплителен сезон междинният украинец, живеещ надалеч от фронтовата линия, прекара към 35 дни без електричество.
Миналата година при започване на октомври Русия стартира едномесечна поредност от ракетни и безпилотни офанзиви против енергийната инфраструктура, което докара до прекъсване на тока. И когато Русия извърши вълна от офанзиви против енергийни уреди в Западна и Централна Украйна на 21 септември - първите от този тип за шест месеца, това провокира опасения, че Кремъл се готви да нанесе сходни вреди на сериозната инфраструктура на Украйна и през този отоплителен сезон.

Армия от инженери се трудиха през лятото, с цел да ремонтират разваленото съоръжение, а по-добрата противовъздушна защита може да помогне, когато температурите стартират да падат. Но нито парите, нито времето за довеждане докрай на подготовката за зимата са били задоволителни. Това значи евентуално повече дълги нощи без светлина, топлота и вода за милиони украинци и повече проблеми за бизнеса и стопанската система като цяло.

Реклама
" Много старания бяха положени за ремонт на това, което беше разрушено. И успяхме ли да изградим спомагателна резистентност? В по-добра позиция ли сме от предходната зима? Не мисля по този начин ", споделя пред Reuters Маркъс Липолд, началник на енергиен екип в отдела за разширение на Европейския съюз. Според него напъните би трябвало да продължат.

Украйна упреква Русия в съзнателно заличаване на енергийни мощности, с цел да аргументи оптимално страдалчество на жителите, до момента в който Москва отхвърля обвиняването и твърди, че ударите не са ориентирани против цивилни, а единствено против военни обекти. Щетите са огромни, а Украйна не дава подробни данни за тях, тъй като счита тази информация за сензитивна по време на война.

Но Организация на обединените нации пресметна, че потенциалът за произвеждане на електрическа енергия на Украйна е бил понижен до почти половината от равнищата преди началото на съветската инвазия през февруари 2022 година От близо 37 гигавата (GW) повече от 19 GW са били унищожени или развалени. Изследователският център на Киевското учебно заведение по стопанска система оцени директните вреди върху енергийната инфраструктура на Украйна на 8.8 милиарда $ към юни.

По време на последния отоплителен сезон, който продължава от октомври до март и през който температурите падат много под нулата, междинният украинец, живеещ надалеч от фронтовата линия, прекара към 35 дни без електричество. Проблемите с електрическата енергия се отразява и на водоснабдяването. Миналата зима Украйна беше подкрепена от относително меко време, бързи поправки, нуклеарна сила и импорт на електрическа енергия от Европа, само че упованията са за по-тежки условия този път. Кметът на Лвов Андрий Садови счита, че западният град с към 1 млн. души, ситуиран надалеч от фронтовата линия на изток и юг, би трябвало да се приготви да остане без електричество до два месеца.
Реклама Всички се приготвят
ТЕЦ-овете и други уреди на DTEK, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, която обезпечава към една четвърт от потребностите на страната, пострадаха от съветски ракети, дронове и артилерия по време на близо 20 месеца война. Изпълнителният й шеф Дмитро Сахарук изяснява пред Reuters, че компанията е направила съществени поправки преди зимата, само че някои енергийни блокове изискват повече време за възобновяване, защото вредите са обилни.

" Разбира се, можем да кажем, че равнището на надеждност ще бъде по-ниско (от предходната година) ", споделя той. Като прецизира, че DTEK е сложила чували с пясък, бетонни блокове и решетки срещу дронове за отбрана на енергийните блокове.

Премиерът Денис Шмихал твърди, че сходни ограничения се ползват на национално равнище - седем атомни енергоблока към този момент са подготвени за зимата, до момента в който ремонтите на други два са в последния стадий. Ядрената сила обезпечи близо 60% от производството на електрическа енергия в Украйна предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР