Украинците, които напущат България, са повече от тези, които влизат

...
Украинците, които напущат България, са повече от тези, които влизат
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Украинците активно напускат България

Украинците, които напущат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това показа пред БНР Мариана Тошева, началник на Държавната организация за бежанците. Тя призна, че няма информация дали бежанците избират други страни от Европейски Съюз, или се връщат в родината си. По думите й ситуацията е динамична и това не е само в България, а във всички страни.

" Вчера са влезнали в нашата страна 2441 души за денонощие, единствено че са напуснали 2792. Този процес се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България ", посочи Тошева. " До 31 май хотелите би трябвало да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат превозени до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да зарязан страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати ", обясни тя.

Според нея в България няма да останат и половината от тези 63 000 души. Тошева подчертава, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предплатено е била уговорена да приключи до 31 май. " Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във стадия на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на персонални разноски може да приюти украински поданици, решението е независимо ", добави тя. По думите й, терзанията на украинците са разбираеми, единствено че никой няма да бъде оставен на улицата.

" Украински поданици интензивно търсят работа. Със характерен способ сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От на идващия ден влиза в действие цифрово приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са вариантите на съответното обитаемо място да бъдат настанени... 70% желаят да започват работа неотложно, 17% биха почнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, към 30% са хора със почти изключително образование ", продължи Тошева.

Над 103 000 души са със статут за краткотрайна защита. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български образователни заведения. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица. Каква работа намират украинците в България Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много украински поданици, избавили се от войната в България, са почнали работа, споделя bTV, като цитира информация в Агенцията по заетостта.

В множеството случаи бежанците заемат места, за които не е имало други кандидати от години. Най-голямо желание имат за работа като офис секретари, администратори в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавачи. С висше образование са над половината кандидати от Украйна. Със почти - към една трета. И само 3% - с основно.

70 на 100 от украинците са готови да започват работа в непрекъсната смяна неотложно, а 9% - ако има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните семейства с краткотрайна защита могат да работят у нас без разрешение. Настя да вземем за образец е била помощник-възпитател в детска градина в Одеса. Сега е намерила работа в шивашки цех в Бургас, а 16-годишният й правоприемник се грижи за сестра си, която е на 7.

" Тук съм сама с две деца, би трябвало да ги храня. Отидох в Бюрото по труда и неотложно ми откриха работа. Дойдох и ме взеха ", споделя дамата. В цеха работят четири украинки.

" Тези 4 позиции са свободни от 3 години. Във всевъзможни платформи сме пускали реклами - и платени, и безплатни, просто не идват хора ", показа Васил Тодоров от шивашкия цех.

Едва 9 са бежанците обаче, наети на работа чрез Бюрото по труда в Бургас. Повечето изчакват. " Искам да работя, за да не завися материално от никого и донякъде да устроя живота си. Но по какъв метод да стане, откогато желаят да ни разселват? Не знам къде ще отида, което прави намирането на работа необикновено ", споделя Надежда от Мариупол.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР