Украинците изразиха желание да преименуват Русия, а президентът Володимир Зеленски

...
Украинците изразиха желание да преименуват Русия, а президентът Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Украйна иска да преименува Русия на Московия

Украинците показаха предпочитание да преименуват Русия, а президентът Володимир Зеленски се заинтересува от концепцията. Преди дни беше публикувана петиция, призоваваща украинското държавно управление публично да промени името на Русия на „ Московия “ - термин, който произлиза от 13-ти век и се отнася до огромни елементи от модерна северозападна Русия, написа Politico.

Този ход е част от напъните на Украйна да омаловажи всичко това, което руснаците дефинират за собствен исторически генезис. Високопоставени съветски чиновници към този момент жигосаха проекта и го разкритикуваха като провокация. Този спор има своите исторически корени – Русия или Украйна могат да претендират, че са легален правоприемник на Киевска Рус - първата страна на източните славяни, която приема християнството.

Зеленски отговори на петицията, събрала 25 000 подписа, като сподели, че въпросът се нуждае от деликатно историческо и културно разглеждане във връзка с вероятни интернационалните правни последствия, само че не го изключи като изпълним. В подписката се предлага също " Руската федерация " да се размени с " Московска федерация ", а " руснак " с " московчанин ".

Вземайки поради гореизложеното, аз се обърнах към министър-председателя на Украйна Денис Шмигал с молба да изследва опцията Русия да бъде наричана в страната " Московия ", по-специално с присъединяване на научни институции. Поисках от Шмигал да осведоми мен и създателя на петицията за резултатите “, сподели Зеленски.

Валерия Шахворостова, създателят на петицията, сподели, че смяната на името е оправдана, защото ще унищожи подправените разкази на Русия за общ генезис с Украйна, както и нейното посягане върху историята на Киевска Рус.

„ За чужденците имената „ Русь “ (както е маркирана Киевска Рус на античните карти) и „ Русия “, наподобяват съвсем идентични, като че ли това е името на една страна, претърпяла избрани промени във времето “, написа Шахворостова в петицията до Зеленски.

Това води до комплициране на интернационално равнище. Пишат се художествени книги, снимат се филми, където Русия се показва като Русия, което е неприемливо. Преименуването на страната би блъснало в сърцето съветската културна традиция и визията за история “, добави тя.

Петър Велики преименува Московското царство, или „ Московия “, на Руска империя през 1721 година С успеха си по време на войната над Швеция, Петър анексира големи елементи от днешната украинска територия и отнася исторически артефакти в Русия от Киев. Но някои сегашни съветски историци отхвърлят ​​това, като споделят, че цар Иван Грозни е преименувал Московското царство на Руско царство през 16 век.

Независимо дали ще получи зелена светлина, или не, Кремъл беше ядосан от украинския ход.

„ Това е още едно доказателство за опита да се сътвори „ анти-Русия “ от Украйна “, сподели представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Русия ще си остане Русия и всевъзможни оферти за преименуването ѝ на Московия могат единствено да бъдат осмивани ”, съобщи от своя страна представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

„ Подобни известия и решения може би би трябвало да се преглеждат като неуместна смешка. Имаше доста такива смешки по този въпрос. Не мисля, че би трябвало да се вършат повече. Още един път дублирам, можете единствено да се смеете на това. Независимо по какъв начин някои ще я назовават, Русия ще си остане велика мощ и велика страна. Тя ще си остане Русия ", безапелационен бе той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР