Украинският ядрен оператор Енерхоатом разглежда възможността за затваряне на окупираната

...
Украинският ядрен оператор Енерхоатом разглежда възможността за затваряне на окупираната
Коментари Харесай

Украйна със съдбоносно решение за Запорожие, какво следва

Украинският нуклеарен оператор " Енерхоатом " преглежда опцията за затваряне на окупираната от Русия АЕЦ " Запорожие ". Това стана ясно от изказване на компанията в сряда.

Ден по-рано Международната организация за атомна сила (МААЕ) разгласява отчет, в който дефинира обстановката в централата като  " неудържима "  и сподели, че има " незабавна потребност от краткотрайни ограничения ", с цел да се избегне нуклеарна повреда.

В сряда от " Енерхоатом " оповестиха, че АЕЦ-ът продължава да е изключен от електрическата мрежа на Украйна. От компанията предизвестиха, че това може да принуди операторите да преминат на дизелови генератори, което е рисковано, защото доставките на дизел могат да бъдат прекратени във всеки един миг.

" Един от методите за основаване на зона за сигурност в АЕЦ-а може да бъде разполагането на мироопазващ контингент там и изтеглянето на съветските войски ", сподели още шефът на " Енерхоатом " Петро Котин, съобщи svobodnaevropa.bg.

Ядрени специалисти предизвестиха за допустима злополука, сходна на тези в Чернобил или Фукушима, в случай че реакторите на АЕЦ " Запорожие " останат без зареждане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР