Украинският войник от Змийския остров Роман Грибов, който създаде най-паметната

...
Украинският войник от Змийския остров Роман Грибов, който създаде най-паметната
Коментари Харесай

Руски кораб, върви на майната си: Украинският войник с прочутата фраза получи отличие За заслуги

Украинският боец от Змийския остров Роман Грибов, който сътвори най-паметната фраза от началото на нашествието на Русия в Украйна - " Руски транспортен съд, върви на майната си ", получи отличие " За заслуги ". Това заяви в Телеграм ръководителят на Черкаската регионална държавна администрация Игор Табурец.

" Имах достойнството да поздравявам нашия именит граничар. Роман взе участие в защитата на Змийския остров, основател е на фамозния девиз от битката с съветските окупатори. Той и другарите му демонстрираха пред целия свят твърдостта и силата на украинския дух, нашата твърдост ", означи Табурец.

31-годишният Грибов бе отличен с награден знак " За заслуги към Черкаска област ". Самият той се обърна към украинците:

" Искам да благодаря на украинския народ за поддръжката. Ния я усещаме мощно и тя ни въодушевява. С нас са силата и правдата. И ние ще победим. Слава на Украйна! ".

На дребния остров в Черно море Роман Грибов и още шепа украински бойци оказаха опозиция на съветските войски. Патриотичната им постъпка въодушеви доста украинци.

Слоганът се появи на билбордове из цялата страна, както и на митинги по целия свят в поддръжка на Украйна.

Превземането на Змийския остров

Още в първия ден на войната - 24 февруари, съветски бойни кораби и авиация нападнаха граничарите и бойците на Змийския остров. Прочутата фраза беше произнесена точно в отговор на апела към тях да се предадат.

Съдбата на 13-те бойци беше неразбираема, като в началото украинската страна разгласи, че те за починали в борба с окупаторите.

По-късно се обясни, че те са се предали на руснаците, а няколко седмици по-късно бяха върнати в Украйна при замяна на пленници.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР