Колко добре познавате предизборната платформа на партията, за която мислите

...
Колко добре познавате предизборната платформа на партията, за която мислите
Коментари Харесай

Приложение помага на германците да определят за коя партия да гласуват

Колко добре познавате предизборната платформа на партията, за която мислите да гласувате? Дали тя фактически дава отговор на възгледите ви?

Германските гласоподаватели могат по-лесно да се ориентират измежду стратегиите на 35-те партии, участващи в изборите за Европейски парламент, благодарение на " Избор-о-мат " (Wahl-O-Mat) – приложение, което благодарение на 38 въпроса " напасва " възгледите на гласоподавателя с позициите, които бъдещите евродепутати дават обещание да пазят в идващия Европейски парламент.

Инструментът се употребява от 2002 година при над 50 федерални, районни и европейски изборни процеса, като върхът в потреблението му до момента е подложен при изборите за Бундестага през 2021 година – 21,3 милиона пъти. Общо от стартирането на " Избор-о-мата " до него е било прибегнато над 85 милиона пъти.

Приложението, ръководено от Федералната централа за политическо обучение (bpb), се задейства четири седмици преди датата на вота, като на гласоподавателите се дава опция да отговорят на въпросите по три метода: " склонен ", " несъгласен ", " безпристрастен ", а партиите верифицират отговорите, които биха дали.

Въпросите за изборите за Европейски парламент тази година обгръщат необятен набор тематики - от правото на аборт до риболовните квоти, бежанската политика на Европейски Съюз и защитата.

След като потребителят отговори, той или тя може да ревизира доколко (в проценти) вижданията му съответстват с позициите на съответна партия (например " Съюз90/Зелени " или " Алтернатива за Германия " ) или коя от партиите най-добре отразява неговите възгледи.

На инструмента, интегриран в уеб страниците на множеството цифрови медии, се разпореждат очаквания да притегли повече млади гласоподаватели към изборния развой, които той наподобява оправдава – над една трета от потребителите му към 2018 година са били на възраст под 30 години.

Използваните въпроси се създават от екип от 30 специалисти и младежи, които са кандидатствали особено за тази задача, прецизира ДПА.

Финансирането на инструмента се обезпечава от данъчни доходи.

" Избор-о-мат " -ът не дава директна рекомендация за това по какъв начин да се гласоподава, а има за цел да помогне на жителите да схванат по-добре какво оферират партиите, уточни Томас Крюгер, президентът на Централата за политическо обучение при представянето на инструмента за актуалните Евроизбори. Само към 6 % от потребителите са показали, че ще гласоподават съгласно резултата, посочен от " Избор-о-мат " -а.

Същевременно редица медии и организации към този момент сами създават сходни платформи, някои от които следват правилата на приложенията за запознанства, а други се насочват към избрани тематики, да вземем за пример битка с бедността, миграция или климат.

А с " Избор-о-мат " -а към този момент се опитва и ChatGPT, чиито възгледи наподобява съответстват (сред партиите, взели участие в Евроизборите от 2019 г.) най-силно с тезите на " Волт Германия " и " Партията за отбрана на животните ", а най-слабо - с позициите на крайнодясната " Алтернатива за Германия ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР