Правилата, по които нотариусите у нас ще пазят личните ни

...
Правилата, по които нотариусите у нас ще пазят личните ни
Коментари Харесай

БГ нотариусите ще пазят данните ни като френските и немските

Правилата, по които нотариусите у нас ще пазят персоналните ни данни, ще бъдат идентични с тези в още 5 страни, измежду които Франция и Германия. Това научи „ Монитор “ от ръководителя на Нотариалната камара Димитър Танев.

В петък в София бе извършена среща сред високопоставени представители на нотариалните камари на България, Румъния, Сърбия и Унгария поради новия европейски правилник за отбрана на персоналните ни данни, влизащ в действие от 25 май. Целта на срещата е била да се уеднаквят разпоредбите, по които ще се пази този вид информация, като преди съвещанието БГ камарата е направила питане и до френските и немските си сътрудници.

„ До 25 май т.г. всички админи на персонални данни би трябвало да са привели в сходство с регламента процедурите по обработването им. У нас сега се приготвя законопроект за смяна на Закона за отбрана на персоналните данни, ще има много промени. Законопроектът още не е пуснат за публично разискване, камарата също ще даде мнение по него.

Нотариалната камара ще направи предложение по отношение на нотариусите да бъдат признати ограничавания на част от отговорностите по обработването на персонални данни в изменението на ЗЗЛД. Аргумент за това е, че нотариалното произвеждане е правосъдно и ще се позовем на член 23 от регламента, който позволява това “, сподели Танев.

Той изясни още, че европейският устав е регламентирал доста високи наказания за нарушавания на разпоредбите за събиране, обработка и предпазване на персонални данни – до 20 млн. евро или до 4% от общия годишен оборот на компанията за миналата финансова година.

„ Според регламента админите на персонални данни към този момент няма да бъдат длъжни да се записват в Комисията за отбрана на персоналните данни, която е контролен орган у нас. Едно от новите отговорности е точно поддържането на регистри на дейностите по обработването на данни, списък, длъжностно лице по отбрана “, сподели още Танев. В тази връзка до няколко седмици камарата ще назначи и длъжностно лице, което да дава отговор да отбраната на персоналните данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР