Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова министрите на външните работи

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова министрите на външните работи
Коментари Харесай

И Кулеба притиска страните от ЕС да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани министрите на външните работи на ЕС да извършват по-бързо обещанията си да доставят на Киев муниции. Искането му обаче идва на фона на данни, които демонстрират, че ЕС не е подготвен да извърши обещанията си, написа " Политико ".

Според няколко дипломати Кулеба, който се обърна към среща на външните министри в Люксембург посредством видеовръзка, е бил сериозен към бавния ритъм на Европейски Съюз при доставката на муниции и ракети като част от плана за обезпечаване на 1 милион снаряда през идващите 12 месеца.

Планът към този момент беше утвърден от водачите на Европейски Съюз, само че що се отнася до техническите елементи, те са единствено отчасти съгласувани от държавите-членки, които към момента разискват по този начин наречената писта две от схемата, която включва взаимно закупуване на муниции.

Ябълката на раздора са изключения за компании, основани отвън Европейски Съюз, във веригата за доставки на отбранителните компании, участващи в проекта, но на назад във времето остават и подозрения дали отбранителната промишленост на Европейски Съюз в действителност може да достави всички тези снаряди.

Кулеба " повтори, че Украйна обезверено се нуждае от муниции, с цел да устои на съветските офанзиви, а също и да провежда контраатаката ", сподели пред " Политико " Маргус Цахна, външният министър на Естония, който показа проекта за амуниции. " А боеприпасите са от решаващо значение. "

Проблемът е не единствено в бързината на Европейски Съюз при доставянето на амунициите, само че и в количеството. Планът се финансира от пари от Европейския фонд за мир, който отчасти възвръща разноските на държавите-членки за амуниции и ракети. Тези пари, предопределени да оказват помощ за бързото обезпечаване на муниции, идват от по този начин наречената първа писта на проекта - на обща стойност 1 милиард евро, която към този момент е изцяло контрактувана. Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, говорейки пред публицисти в понеделник, сподели, че " са получени претенции за възобновяване на 600 милиона евро ".

И въпреки всичко съгласно трима дипломати не всички боеприпаси, за които държавите-членки желаят възобновяване, в действителност са доставени. От 600 милиона евро, които Борел загатна, 180 милиона евро бяха за даването на 1080 ракети (шест от които към момента не са регистрирани като доставени), а останалите пари бяха за 41 000 снаряда, от които 28 000 не са били регистрирани като доставени, споделиха дипломатите. Повече от явно е, че тези числа са много под 1 милион.

Кулеба акцентира, че " в случай че има един приоритет и в случай че това остава парещ въпрос, този приоритет е доставката на оръжия, по-специално муниции... той също изиска да не се колебаем да доставяме самолети и други съвременни елементи от военна технология ", сподели министърът на външните работи на Словакия Растислав Качер пред " Политико ". " Той беше настойчив, само че и вежлив ", добави Качер.

Борел се опита да предложи убеденост по отношение на скоростта на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, като сподели: " Имаше известно противоречие, само че работата продължава. Не чакаме правният документ да бъде приключен, с цел да стартираме работа. Работата продължава и всичко се приготвя ", сподели той на конференция след срещата.

Дипломатите считат, че е въпрос на дни, евентуално сряда, преди да бъде финализирана " втората писта " от проекта.

" Истината е, че не сме удовлетворени от това по какъв начин доставяме по първата писта - и от количеството, и от скоростта ", сподели Качер. " Можем да създадем повече, можем създадем повече. Словакия се пробва. Слагаме всичко, което имаме в запасите. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР