Украинският външен министър Дмитро Кулеба откри изложба в Народното събрание

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба откри изложба в Народното събрание
Коментари Харесай

Не може да сте по средата. Време е да направите избор. Кулеба очаква решение за военна помощ от България сега

Украинският външен министър Дмитро Кулеба откри галерия в Народното събрание в деня, в който депутатите би трябвало да вземат решение каква помощ ще изпрати България на Укайна. Киев упорства за военна. изключва изпращането на оръжие.

„ Надявам, че тези фотоси, в красивата постройка на българския парламент, ще оказват помощ на някои политици, освен в Народното събрание, само че и в държавното управление, откакто видят тези лица на войната, да си показват за секунда, какво се случва в моята страна и в последна сметка да вземат вярното решение “, сподели Кулеба.

По отношение на на Украйна каски и бронежилетки, само че за цивилни, Кулеба сподели, че това са половинчати ограничения, които „ са приятни политически, само че в действителност известието е: желаеме да умрете предпазени “.

Кулеба сподели, че страната му е признателна за направеното досега от България, само че е време за избор. „ Скъпи българи, животът е сложен, от време на време би трябвало да извършите избор. Не можете да сте по средата, би трябвало да вземете страна. И би трябвало да застанете на страната на истината. Това, което желая да кажа е – време е да извършите избор “.

Ето какво сподели по време на откриването на изложбата Дмитро Кулеба. Преводът е на Свободна Европа.

Не можете да си визиите какъв брой пъти от началото на войната чух разнообразни извинения, рационални пояснения, мощни причини за това по какъв начин някой не може да направи нещо за Украйна и украинците.

Много от тези хора бяха доста рационални, само че казусът е, че те бяха двулични, те си играеха с нас. Тези, които желаят да оказват помощ, които сами са били жертви на експанзия, постоянно намират метод да оказват помощ. Тези, които афишират, че са зад избрани полезности и правила, би трябвало да оказват помощ в този момент на Украйна.

Всеки, който намира някакви причина или мотив да не пристъпи напред, да не изрази политическа позиция, да не натисне копчето и да вземе вярното решение, работи в интерес на експанзията.
Всяко човешко създание би трябвало да бъде на страната на жертвата
Както и да се аргументира подобен човек, той може да звучи доста рационално, само че във време на война съм безусловно сигурен, че всяко човешко създание би трябвало да бъде на страната на жертвата, а не на страната на агресора.

Затова се надявам, че тези фотоси, в красивата постройка на българския парламент, ще оказват помощ на някои политици, освен в Народното събрание, само че и държавното управление, откакто видят тези лица на войната, да си показват за секунда, какво се случва в моята страна и в последна сметка да вземат вярното решение.

Най-добрият метод да се приближим към мира през днешния ден е да подкрепим Украйна, а не да оставаме неутрални.

Мисля, че българското държавно управление изпитва съществени компликации с това да ни даде явен отговор на този въпрос (дали дава освен това от взаимност бел. ред.). В тази посока желая да подчертая, несъмнено, че може да има някои национални съображения и усложнения, само че всеки ден, в който Украйна не получава нужната помощ да се бие, да се опълчва на съветската експанзия, значи, че от ден на ден цивилни умират, от ден на ден бойци умират и още домове биват разрушавани.

Затова приканвам всеки политик, който обмисля по какъв начин да се оправи с тази обстановка да намерения, че до момента в който един политик седи в офис и размишлява по този въпрос през политическа призма – има хора на място, които умират поради тези непрекъснати разсъждения и намирането на пояснения за какво не оказват помощ на украинците.

Последните два дни, които прекарах в България, чух два аргумента за какво е добре за България да не дава нужната военна помощ на Украйна.

Първият е, че като не се дава военна помощ за Украйна, се оказва помощ на мира, а не на войната. Вторият е, че както руснаците, по този начин и украинците са приятелски нации и българите не желаят да вземат участие или способстват за войната сред тях.

Моят отговор на първото изказване е – най-хубавият да се подкрепи на мира и да се помогне на Украйна. Защото, в случай че Украйна не е задоволително мощна, Русия ще извърши още закононарушения, още убийства и още опустошения и тази война ще се разрасне.
Как може да се смятате за братя с убийци!
Говорейки в навечерието на Великден, желая да отговоря и на втория мотив – за братството. Как може да се смятате за братя с убийци. Как в навечерието на Великден някой може да има вяра, че някой, който убива, унищожава и продължава с експанзията, даже в Страстната седмица, е брат.

Така че, скъпи българи, животът е сложен, от време на време би трябвало да извършите избор. Не можете да сте по средата, би трябвало да вземете страна. И би трябвало да застанете на страната на истината. Това, което желая да кажа е – време е да извършите избор.

Нямаме явен отговор за военната помощ. Но желая да кажа, че позицията на българското държавно управление и парламент, във връзка с отбраната на бежанци, европейското бъдеще на Украйна и глобите против Русия са ясни и ние сме признателни за тях.

Преговорите с Русия биха били доста сложни. Няма да бъде подписано нищо, което би заплашило националната сигурност на страната. Една от алените линии, които Киев няма да прекрачи е в настояването съветските войски да се отдръпват към границите от 24 февруари.

Тук съм, с цел да получа явен отговор на тези претенции, които имаме, само че в случай че престоят ми ви тормози доста, не се тормозете, скоро ще си потегли.

Бронежилетки, техническа помощ, всичко това е значимо, само че хора, би трябвало да сме съществени! Ако имате каска и бронежилетка, само че нямате оръжие в ръцете си сте обречени. Така че тези половинчати ограничения са приятни политически, само че в действителност известието е: „ желаеме да умрете предпазени “. Това е посланието, когато получаваме единствено бронежилетки и каски.

Виждам ясно предпочитание и вдишване на ангажимент от някои политически сили да оказват помощ. Също виждам и нежеланието на други да го създадат. Имах среща с премиера, който, съгласно мен, сподели откровено предпочитание да направи всичко по силите си, с цел да помогне на Украйна. В демократическите държавни управления, в обединения, е обикновено да има разнообразни отзиви. Но още веднъж е доста значимо да си на вярната страна на историята, да вземаш верни решения.
Заставането до нас значи политическо бъдеще.
Важно е за всеки политик да разбере накъде вървят нещата и да вземе вярното решение. В последните два месеца Украйна, която беше „ обречена да падне за три дни “, потвърди, че ние сме на вярната страна на историята, ние заслужаваме поддръжка. Заставането до нас значи политическо бъдеще. Заставането до Русия, или неналичието на помощ за нас, под предлог за неутралитет, е да си на неверната страна на историята.

Казаха ми, че Великденските ви празници стартират на следващия ден заран, тъй че чакам да получа отговор през днешния ден. Аз съм набожен християнин и постоянно имам вяра. Надеждата е нещо, което ни води и ни оказва помощ да вървим напред, само че също имам вяра, че българското държавно управление ще вземе рационално решение и то ще ни разреши да се придвижим напред.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР