Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи
Коментари Харесай

Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи опцията да се отстъпи украинска територия на Русия като част от спокойно съглашение и съобщи, че сега не се водят мирни договаряния сред Москва и Киев, заяви Ройтерс.

" Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си целокупност и цялостния суверенитет на Източна и Южна Украйна ", съобщи той по време на брифинг. " Това е крайната точка на преговорната ни позиция ".

Този месец Русия пое контрола над Луганска област в Източна Украйна и се надява да завладее цялата територия, която към момента не управлява в прилежащата Донецка област - част от промишления район Донбас.

Кулеба заяви в изявление, оповестено по-рано през днешния ден - преди диалозите в Истанбул с публични лица от Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации, че договорка за обновяване на блокирания от Русия експорт на зърно, наподобява доста близо.

" В момента няма никакви (мирни) договаряния сред Русия и Украйна, поради съветската позиция и продължаващата експанзия против нашата страна ", съобщи украинският външен министър.

Запитан за решението на канадското държавно управление да върне на Германия ремонтираната турбина, нужна за газопровода " Северен поток 1 " сред Русия и Германия, Кулеба съобщи, че Киев е определил дейностите като " неточност " по време на диалози с Берлин и Отава.

Канадското държавно управление съобщи в събота, че издава " лимитирано във времето и отменяемо решение ", с което да освободи връщането на турбини от наложените им съветски наказания, защото Европа се стреми да резервира енергийните си потоци, до момента в който не откри енергийна самостоятелност от съветския газ.

Германската външна министърка сега не вижда опция за договаряния с Русия

Четири месеца и половина след началото на съветската инвазия в Украйна немската външна министърка Аналена Бербок не вижда договарянията с Русия като опция, съобщи ДПА.

„ За какво може да преговаряте с някого, в случай че не е подготвен да се съгласи с даже и с Международния комитет на Червения кръст и да даде опция на цивилните да се изтеглят “, сподели тя в изявление за немското списание „ Щерн “.

Освен това Бербок отхвърли апелите за неотложно преустановяване на огъня, които наскоро известни германци насочиха в отворено писмо.

„ Ако бях украинка, щях да приема това писмо като наивно, тревожно и надменно “, съобщи тя.

„ Какво право има немският външен министър да взема решение от името на украинците от коя част от страната си следва да се откажат и какъв брой милиона техни съграждани да преминат под съветско ръководство “, попита Бербок.

Тя добави, че откогато е почнала войната, не поддържа никакъв директен контакт с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Министърката посочи, че би желала да му каже: „ Хайде, Сергей, дано да поговорим за мир “, само че че има подозрения до каква степен се простират пълномощията, делегирани му от управлението на страната.

„ Не е ясно каква тъкмо роля играе съветският външен министър във всичко това “, сподели тя.

Миналата седмица Лавров и Бербок участваха в срещата на външните министри от Г-20 в Бали, само че съветският първи посланик напусна залата незабавно щом приключи речта си, без да дочака отговора на немската си колежка.

Русия: „ Все по-отчаяни ограничения, с цел да се предотврати срив в числеността “

Британският вестник „ Телеграф “ оповестява за информацията от английското министерство на защитата, че съветският президент Владимир Путин набира бойци от пандизите и от най-бедните елементи на Русия, защото Кремъл се пробва да поддържа армията си след „ десетките хиляди жертви в Украйна “.

Изданието дефинира протичащото се като „ все по-отчаяни ограничения, с цел да се предотврати срив в числеността “ на съветските войски в Украйна.

Източници настояват, че акциите за наемане на бойци се водят отвън огромните градове, където поддръжката за войната е по-малка.

В тази връзка изданието написа: “Украинските военни настояват, че по време на спора са били убити близо 40 000 съветски бойци, а техните войски са получили остаряло съоръжение и единствено няколко дни образование. Оценките на Запада за съветските загуби са по-ниски, само че въпреки всичко ги правят оценка на десетки хиляди. “ Също по този начин е посочено, че предишния месец английското разузнаване пресметнало, че 55 % от подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донецк са отвън строя и назова загубите в Донбас " изключително огромни ".

Русия сподели, че е свалила три украински самолета

Министерство на защитата на Русия заяви през днешния ден, че съветски сили са свалили три украински военни самолета в Украйна, съобщи Ройтерс.

Руски изтребители са унищожили един Су-25 и един Су-24 – самолети от руско време на въоръжение в украинските Военновъздушни сили, свалени в Донецка област в източната част на Украйна.

Изтребител МиГ-29, също създаден през руския интервал, е бил свален в южната Николаевска област, се споделя във всекидневната информация на министерството.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери достоверността на информацията от самостоятелни източници.

Русия твърди, че е " ликвидирала " 275 задгранични бойци, измежду които 21 румънци

Министерството на защитата на Русия твърди, че съветските сили са умъртвили през последните три седмици минимум 275 доброволци, биещи се на страната на Украйна, измежду които и 21 румънци, оповестява румънският в. „ Адевърул “.

Макар че не показва доказателства за изказванията си, Москва показва във вчерашния си бюлетин за обстановката в Украйна, че съветските сили са „ ликвидирали “ през последните три седмици 166 бойци от Полша, 50 от Грузия, 23 от Англия, 21 от Румъния и 15 от Канада.

Според Москва броят на бойците доброволци, биещи се на страната на Украйна, е към 2700, а не 20 000, както твърди Киев.

На 17 юни съветското министерство на защитата изчисляваше, че броят на „ румънските наемници “ в Украйна е 504, напомня „ Адевърул “.

Премиерът Николае Чука и министърът на защитата Василе Дънку отхвърлиха това изказване и го дефинираха за подправена вест.

Украйна ускори очакванията за увеличение на износа на зърно

Украйна заяви, че кораби са почнали да минават през значимо устие на река Дунав, което провокира очаквания за увеличение на износа на зърно от страната макар съветската обсада на черноморските пристанища, съобщи Ройтерс.

" През последните 4 дни през устие Бистрое са минали 16 кораба ", съобщи заместник-министърът на инфраструктруата Юрий Васков. " Планираме да поддържаме това движение ", се споделя още в изказването на министерството, оповестено през вчерашния ден.

В момента 16-те плавателни съда чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за експорт към непознати пазари. Други над 90 кораба чакат реда си в румънския канал Сулина, само че през него могат да минават единствено по четири дневно. Необходимото движение е осем кораба на ден. Украйна договаря с румънски сътрудници и представители на Европейска комисия за ускорение на темпото на прекосяване.

Ако бъде реализирано съглашение, Киев чака месечният експорт на зърно да се усили с 500 000 тона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР