Украинският президент Володимир Зеленски проведе във вторник разговори за сигурността

...
Украинският президент Володимир Зеленски проведе във вторник разговори за сигурността
Коментари Харесай

Зеленски и румънският президент Клаус обсъдиха противовъздушната отбрана и зърното в Букурещ

Украинският президент Володимир Зеленски организира във вторник диалози за сигурността и зърното с румънския си сътрудник в Букурещ, след поредност от съветски удари по дунавските пристанища на Украйна покрай румънската граница. При първото си посещаване Румъния, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година, Зеленски сподели, че ударите покрай границата са " опасност, освен за нашата страна "., съобщи Агенция Франс Прес.


След договорката, позволяваща безвредни доставки на зърно през Черно море, Москва ускори ударите по южните райони на Украйна, където се намира жизненоважна инфраструктура за експорт на зърно. Миналия месец Румъния няколко пъти откри парчета от дронове покрай границата си с Украйна, което докара до построяването на противовъздушни убежища е едно от граничните села на територията й.

На взаимен брифинг с румънския президент Клаус Йоханис, Зеленски сподели, че двамата са разискали противовъздушната защита, без да дава повече детайлности.


Зеленски също приветства „ извънредно значимо решение “ украинските водачи да се образоват в център за образование на водачи F-16, който ще бъде основан в Румъния. „ Говорихме по какъв начин да ускорим такова образование “, сподели Зеленски.


Румъния към този момент е хазаин на контингенти от войски на НАТО. Въпреки че Букурещ не е коментирал обществено военната помощ, износът на военно съоръжение се е нараснал.


Освен сигурността, Зеленски и Йоханис също разискаха по какъв начин да усилят износа на зърно от Киев, което се доставя през Румъния. Инвазията на Русия в Украйна попречи на достъпа на страната до Черно море, пресече маршрутите за превозване на зърно и провокира да бъдат отклонени през други районни страни.

„ Украйна и Румъния дружно имат сериозен принос за гарантиране на световната продоволствена сигурност “, сподели Зеленски пред кореспонденти. Той добави, че двете страни са подписали двустранна декларация за " опростяване на процедурите за прекосяване на границата, разкриване на нови гранични контролно-пропускателни пунктове ". „ Зърненият кулоар от Украйна през Молдова до Румъния скоро ще проработи “, сподели Зеленски.

Почти 60 % от общия експорт на зърно на Украйна сега минава през Румъния, съгласно Йоханис. Миналия месец Румъния и България отстраниха рестриктивните мерки върху вноса на украинско зърно, които бяха наложени през май след митинги на фермери в пет страни против вноса. Полша, Унгария и Словакия резервираха рестриктивните мерки - в прорез със известието на Европейски Съюз, че ще бъдат прекъснати.

„ Посещението удостоверява продължаването на безусловната поддръжка на Румъния за Украйна “, се споделя в изказване на кабинета на румънския президент преди визитата на Зеленски. Зеленски също посети за малко Народното събрание, където няколко крайнодесни депутати стачкуваха против визитата му. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР