Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ.Това е първото му

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ.Това е първото му
Коментари Харесай

Зеленски в САЩ: Ще освободим цяла Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски дойде в Съединени американски щати.

Това е първото му посещаване в непозната страна след началото на войната в Украйна през февруари.

Зеленски кацна с американски боен аероплан във военновъздушната база " Андрюс " след пътешестване, проведено скрито заради съображения за сигурност.

" Днес съм във Вашингтон, с цел да благодаря на американския народ, президента и Конгреса за тяхната по този начин нужна поддръжка. А също и с цел да продължим съдействието, с цел да доближим нашата победа ", сподели Зеленски в обява в формалния си канал в Телеграм.

" Ще проведа поредност от договаряния за подсилване на устойчивостта и отбранителните качества на Украйна. По-специално ще обсъдим двустранното съдействие сред Украйна и Съединените американски щати с президента на Съединени американски щати Джоузеф Байдън. Следващата година би трябвало да върнем украинското знаме и свободата на цялата ни земя, на целия ни народ ", съобщи Зеленски.



Той ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом, след което ще направи послание към Конгреса, който в това време приготвя нов пакет от 45 милиарда $ помощ за Украйна.

" Развълнуван съм, че сте тук ", написа Байдън в Туитър малко преди идването на Зеленски. Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин самолетът е посрещнат от огромен ескорт на пистата.

Конгресмени съпоставиха пътуването на украинския президент с коледната аудиенция на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 година, дни откакто нападението на Япония над Пърл Харбър.



Още до момента в който Зеленски  летеше към Съединени американски щати държавният секретар Антъни Блинкен разгласи пакет от 1,85 милиарда $ военна помощ за Украйна, включващ системи за противовъздушна защита " Пейтриът ".

" Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна защита " Пейтриът ", способна да смъква крилати ракети, балистични ракети с дребен обхват и самолети със доста по-висок таван на хвърчене от предоставените преди този момент Противовъздушна отбрана ", съобщи Блинкен.

" Ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да може да продължи да се пази и да бъде във допустимо най-силна позиция на масата за договаряния, когато пристигна моментът ", добави Блинкен.

I hope you’re having a good flight, Volodymyr. I’m thrilled to have you here. Much to discuss.
— President Biden (@POTUS)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР