Украинският министър на външните работи заяви днес, че ще предложи

...
Украинският министър на външните работи заяви днес, че ще предложи
Коментари Харесай

Украйна къса дипломатическите отношения с Иран

Украинският министър на външните работи съобщи през днешния ден, че ще предложи на президента Володимир Зеленски публично да скъса дипломатическите връзки с Техеран на фона на поредицата от съветски офанзиви с дронове, които Киев твърди, че са създадени в Иран, съобщи Ройтерс.

Русия през вчерашния ден изпрати по цели в Украйна десетки дронове камикадзе, които поразиха енергийна инфраструктура и предизвикаха гибелта на четирима души в столицата Киев.

Украйна твърди, че офанзивите са били осъществени с иранските дронове " Шахед-136 ", макар че Техеран отхвърля да е доставял дронове на Русия. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба сподели, че Киев е сигурен, че става въпрос за ирански дронове и е подготвен да показа " един куп доказателства " с европейски сили, които се съмняват в това. " Техеран носи цялата отговорност за разрушаването на връзките с Украйна ", съобщи Кулеба на конференция. " Ще внеса при президента на Украйна предложение за преустановяване на дипломатическите връзки с Иран ", добави той.

Кулеба също по този начин сподели, че Киев ще изпрати публична нота до Израел, в която ще изиска незабавна помощ за доставяне с оръжия за противовъздушна защита и подпомагане в бранша. Засега няма отговор от страна на Израел на мненията на украинския външен министър.

По-рано през днешния ден израелският министър на правораздаването Гидеон Саар съобщи в изявление по националното радио: " В нашата поддръжка за Украйна не се включват оръжейни системи и оръжия и тази позиция остава без смяна ". Въпреки че Израел осъди съветската инвазия в Украйна и даде филантропична помощ на Киев, той към този момент отхвърля да даде военна поддръжка, казвайки, че това може да навреди на съдействието му в с Москва в прилежаща Сирия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР