Украинските войски съобщиха за прекъсване на техните комуникационни устройства Starlink

...
Украинските войски съобщиха за прекъсване на техните комуникационни устройства Starlink
Коментари Харесай

Част от сателитите Starlink над Украйна не работят

Украинските войски оповестиха за спиране на техните информационни устройства Starlink на фронтовата линия, което попречва напъните за освобождение на територия от съветските сили, съгласно публични украински чиновници и бойци, оповестява " Файненшъл таймс ".

Хиляди терминали Starlink, създадени от SpaceX, благосъстоятелност на Илон Мъск, бяха закупени от държавното управление на Съединени американски щати и групово финансирани от донори, с цел да оказват помощ на украинските войски да ръководят дронове, да получават жизненоважни разследващи актуализации и да споделят между тях в региони, където няма други сигурни мрежи. Системите, които свързват дребна антена към терминал с височина 35 сантиметра, също по този начин обезпечават интернет за украинските цивилни.

Някои от спиранията доведоха до " пагубна " загуба на връзка през последните седмици, сподели почитан украински държавен чиновник, който е директно осведомен с казуса. 

За доста от тези спирания на телекомуникацията се оповестява, когато украинските войски започнаха да нарушават фронтовата линия в следена от Русия територия, а някои - по време на яростни борби, сподели поискал анонимност украински формален представител, пред " Файненшъл таймс ".

Проблемите с Starlink бяха изключително остри на юг към областите Херсон и Запорожие, само че също по този начин се случиха и по фронтовата линия в източен Харков, Донецк и Луганск, сподели още той. И четирите района са в центъра на интензивна украинска контраатака и бяха декларирани предишния месец от президента Владимир Путин като част от Русия след извършените референдуми, проведени от проруската власт в областите. 

Друг формален представител на Киев сподели, че спиранията на връзките са били съвсем по целия фронт и са довели до под паника позвънявания от бойци до линиите за помощ. И двамата украински чиновници споделиха, че проблемите са зародили, когато бойците са освободили територия, завзета от Русия, и са минали в нахлуване през фронтовата линия.

Миналата седмица Мъск провокира отвращение измежду украинците и техните съдружници, като предложи границите сред Русия и Украйна да бъдат решени посредством нови референдуми. Той също по този начин сподели, че признава Кримския полуостров, който Москва едностранно анексира през 2014 година, и уточни, че има вяра, че рускоезичните региони на Източна Украйна " избират Русия ".

Роман Синицин, координатор в Serhiy Prytula Charity, фондация, която подарява системи Starlink на украинските въоръжени сили, сподели, че казусът може да поражда, тъй като SpaceX се пробва да предотврати злоупотребата на системата от страна на съветските сили.

Прекъсванията се следят в региони, възобновени толкоз неотдавна, че освобождението им " към момента не е било обществено оповестено ", сподели той и добави: " За мен е безусловно ясно, че това се прави от представители на Starlink, с цел да се предотврати потреблението на тяхната технология от съветските сили “. Украинската войска и SpaceX би трябвало да се координират по-тясно, сподели още Синицин.

Илон Мъск и неговата компания SpaceX не дадоха отговор на претенции за коментар от страна на " Файненшъл таймс ".

Олексий Резников, министър на защитата на Украйна, както и представителят на военачалник Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, също отхвърлиха коментар.

Войници, настоящи на фронтовата линия, потвърдиха, че техните системи Starlink са спрели да работят по време на борби.

Мъск даде подтик на Киев в първите дни на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, като разреши на своите спътници Starlink да излъчват над страната, помагайки на армията да заобиколи интернет спирането на Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР