Украинските военни обявиха началото на украинската контраофанзива в Херсонска област

...
Украинските военни обявиха началото на украинската контраофанзива в Херсонска област
Коментари Харесай

ISW: Неясноти за украинската контраофанзива в Херсон

Украинските военни оповестиха началото на украинската контраатака в Херсонска област на 29 август. Украинските публични лица оповестиха, че украинските сили са пробили първата линия на защита в неуточнени региони на Херсонска област и се пробват да се възползват от спирането на съветските наземни информационни линии, породено от украинските удари с HIMARS в продължение на доста седмици. Украинските публични лица не удостоверяват освобождението на някакви обитаеми места, само че някои съветски военни блогъри и неназовани източници, говорили със западни издания, обявиха, че украинските сили са освободили няколко обитаеми места западно и северозападно от град Херсон, наоколо до украинския плацдарм над река Инхулец и южно от границата сред Херсон и Днепропетровска област. Руското министерство на защитата (МО), съветските пълномощници и някои съветски военни блогъри осъдиха украинското известие за контраофанзивата като " агитация ".



Въпреки това доста съветски милиблогъри оповестяват за разнородни украински офанзиви по цялата линия на прикосновение и осведомителното пространство евентуално ще се обърка за известно време заради суматохата измежду съветските източници.

Руските издания също по този начин загатват неразбираемо за евакуация на цивилни от Херсонска област, само че по-късно означават, че окупационните управляващи в Херсонска област приканват жителите да търсят заслон, а не да бягат.

Украински военни оповестиха, че на 29 август украинските сили са почнали контраофанзивна интервенция в Херсонска област, откакто в продължение на седмици нарушаваха съществено съветските наземни информационни линии.

Говорителката на Южното оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи, че украинските сили " са почнали контранастъпателни дейности в доста направления " и са пробили първата линия на защита в неизяснен регион.

Украински и съветски публични лица приканиха цивилното население да се изтегля или да потърси леговище в западната част на Херсонска област.



Кметът на украинския Мелитопол Иван Федоров съобщи и че съветските сили са евакуирали военната си болница в Мелитопол на 29 август, което демонстрира спомагателен боязън от засилена украинска интензивност даже в тиловите окупирани региони.

Руското МО съобщи, че украинските сили са понесли тежки загуби на персонален състав и техника, откакто са се пробвали и не са съумели да напреднат в три направления в Херсонска област, самите уточни обаче не се прецизират. Според заместник-министърът на вътрешните работи на Луганската национална република (ЛНР) Виталий Кисельов концепцията за грандиозна украинска контраатака е агитация.

Руските военни блогъри значително настояват, че известията за украинска контраатака са пресилени, подправени или евентуално ще се провалят, като декларират, че украинските сили до момента не са имали опция да пробият съветските отбранителни линии при предходни контраатаки и не престават да не са в положение да го създадат при нови контраатаки. Тези пренебрежителни изказвания демонстрират, че Кремъл се стреми да поддържа фасадата на огромните съветски военни триумфи в Украйна, съгласно анализаторите.

Руски и западни източници настояват, че украинските сили са освободили пет обитаеми места през първия ден на контраофанзивата, само че все още на публикуването на тази публикация украинските източници не са оповестили освобождението на нито едно обитаемо място.

От разнообразни източници отчетът събира обитаемоте места Правдине (на към 34 км северозападно от град Херсон), Новодмитривка и Томина Балка (и двете на към 23 км западно от град Херсон), Архангелске на източния бряг на река Инхулец и южно от границата сред Херсон и Днепропетровска област, както и селището Сухий Ставок.

ISW категорично акцентира, че не може да ревизира от самостоятелни източници данните.



Украинските сили продължиха да нанасят ракетни удари по съветски хранилища за муниции, командни и логистични пунктове. Като образци се дават удари в Бериславския регион, наоколо до Севернокримския канал, източно от Нова Каховка, по съветски речен преход в Лвове (западно от Нова Каховка по река Днепър) и по склад за муниции в Гавриловка (на към 33 км южно от границата сред Херсон и Днепропетровска област).

Руските сили не престават да се пробват да възстановят развалените преходи над река Днепър. Спътникови фотоси демонстрират опити да изградят понтонен преход наоколо до Антонивския мост, който към този момент наподобява на половина приключен към 27 август.

Сателитните фотоси демонстрират, че съветските сили не престават да придвижват военно съоръжение най-вече на север към град Херсон посредством понтонен ферибот.

Подобно прекачване на съоръжение посредством фериботи е неефективно и уязвимо за по-нататъшни украински удари. Съобщава се, че съветските сили не престават да изпитват компликации при поддържането на други Граничен контролно-пропусквателен пункт към Южна Украйна. Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко декларира, че съветските логистични старания, разчитащи на железопътния пренос през Мариупол, евентуално ще отслабнат през идващите дни заради неналичието на електричество, повредите на гаровите кранове и наводненията, които попречват работата на железниците в Мариупол.

Вчера съветските сили са провели лимитирани сухопътни набези северно от Славянск, Бохородично и Долина, на 24 км и 22 км северозападно от Славянск.

Геолокализирани фрагменти, оповестени на 28 август, демонстрират, че предходните съветски изказвания за завладяване на Долина са били погрешни. Други фрагменти демонстрират, че съветските сили са се отдръпнали от Бражковка, на 16 км югозападно от Изюм.

На 29 август руснаците са провели и лимитирана сухопътна офанзива югоизточно от Сиверск.

Ограничени офанзиви са извършени и южно от Бахмут, край град Донецк, не престават боевете край Пески. Началникът на военната администрация на град Авдийвка Виталий Барабаш съобщи, че руснаците управляват единствено половината от града.

Сухопътно нахлуване е извършено в северозападната част на Херсонска област, южно от границата сред Херсон и Днепропетровска област. Продължават да се нанасят удари по град Николаев и близките селища с огън от " Смерч " и " Ураган ". Наземни офанзиви са извършени от съветските сили в Запорожка област и се обстрелват Никопол, Марханец и Червенохоривка.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси заяви, че задачата на МААЕ в Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е отпътувала за централата на 29 август. Гроси посочи, че той управлява задачата, само че нито той, нито МААЕ показаха периоди за разследването[6].

Руски източници не престават да изричат изказвания, които евентуално имат за цел да манипулират публичното мнение и следствието на МААЕ. Няколко съветски източника настояват, че украинските сили са обстрелвали Енергодар, и споделят фотоси, за които се твърди, че демонстрират мястото, където украинските сили са нанесли удар по вместилище за нуклеарно гориво на територията на АЕЦ на 29 август. украински източници оповестяват за продължаващи съветски обстрели на Енергодар наоколо до АЕЦ. Руски източници настояват, че на 29 август украинските сили са обстрелвали Хмелницката атомна електроцентрала надълбоко в Западна Украйна и надалеч от фронтовата линия; украинските управляващи отхвърлят тези изказвания. съветските управляващи настояват също, че няколко членове на МААЕ от актуалната задача ще останат за непрекъснато в ЗНЯО, само че МСС не може да удостовери тези известия все още.



Спътникови фотоси от 29 август, предоставени от Maxar Technologies, демонстрират съветски бойни машини, които явно се укриват под инфраструктурата на АЕЦ в непосредствена непосредственост до корпуса на реактора.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР