Украинските власти са поискали от Турция да арестува плаващия под

...
Украинските власти са поискали от Турция да арестува плаващия под
Коментари Харесай

Украйна поиска Турция да арестува руски кораб със зърно

Украинските управляващи са поискали от Турция да арестува плаващия под съветски байрак товарен транспортен съд " Жибек Жоли ", който транспортира товар със зърно, натоварено от окупираното от Русия пристанище Бердянск. Това оповестява Ройтерс, позовайки се на официалкни документи.

Корабът Жибек Жоли е натоварил първия товар от към 4500 тона зърно от окупирано пристанище на Бердянск, което съгласно интернационалното право принадлежи на Украйна. В писмо от 30 юни до Министерството на правораздаването на Турция, основната прокуратура на Украйна показва, че съветският транспортен съд е взел участие в “незаконен експорт на украинско зърно “ от Бердянск и се е насочил към Карасу, Турция, със 7 000 тона товар.

Украинската прокуратура изиска от Турция „ да извърши инспекция на този транспортен съд, да изземе проби от зърното за правосъдна експертиза и да изиска информация за местоположението на това зърно “. Украинските управляващи показват подготвеност да проведат взаимно следствие с турските управляващи.

Служител, назначен от Русия в окупираните от Русия региони на Запорожка област на Украйна, сподели в четвъртък, че първият товарен транспортен съд е напуснал пристанището на Бердянск след спирането на транспортите поради войната.

Украйна упреква Русия в кражба на зърно от териториите, които съветските сили са завзели от началото на нашествието в края на февруари. По-рано Кремъл отхвърли да краде украинско зърно.

Базираната в Казахстан компания KTZ Express изясни пред Ройтерс, че Жибек Жоли е нейна благосъстоятелност на компанията, само че корабът е нает за чартър от съветската компания Green-Line, която не е обект на наказания.

KTZ Express добави, че се съветва със забърканите страни и че съблюдава всички наказания и ограничавания. Ройтерс прецизира, че компанията Green-Line не може да бъде открита за коментар.

Служителят на украинското външно министерство добави, че корабът се е насочил към турското пристанище Карасу.

По-рано този месец министърът на защитата на Русия сподели, че украинските пристанища Бердянск и Мариупол, следени от съветските сили, са подготвени да възобновят доставките на зърно.

Западните страни упрекнаха Русия, че основава риск от световен апетит, като стопира Украйна да изнася зърното през нейните черноморски пристанища. Москва отхвърля отговорността за интернационалната филантропична рецесия, обвинявайки за това западните наказания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР