Украинските сили водиха в събота битки село по село, за

...
Украинските сили водиха в събота битки село по село, за
Коментари Харесай

Руски ракети поразиха летището в Одеса, докато офанзивата в Донбас напредва бавно


Украинските сили водиха в събота борби село по село, с цел да отхвърлен съветското нахлуване в източната част на страната, до момента в който Организация на обединените нации се опитваше да посредничи за евакуацията на цивилни поданици от последната цитадела на украинските сили в опустошения престанищен град Мариупол.

Руски ракети против летището в Одеса

Руска ракетна офанзива унищожи в събота пистата за политане и кацане на летище Одеса, който е третият по неселение град в Украйна и основно черноморско пристанище, заяви украинската войска. В съобта там е имало няколко детонации, само че към този момент няма данни да починали. Ракетите са изстреляни от анексирания Крим.

Евакуация на цивилни от Мариупол

Смята се, че 100 000 цивилни към момента са в Мариупол, а над 1000 души са в промишлената зона " Азовстал ". Украинските управляващи не конкретизират какъв брой украински военни са също в голямата зона, разполагаща с подземни уреди и достъп до морето, и която е единствената част от Мариупол, която към момента не е под съветски надзор, отбелязва АП. Руснаците считат, че вътре има към 2000 украински бойци.

Руските медии оповестиха в събота, че 25 цивилни са били евакуирани от " Азовстал ". РИА Новости съобщи, че 19 възрастни и шест деца са изведени от завода, само че без да оповестява повече детайлности.

Снимки и видеа от вътрешността на завода са стигнали до организация АП от две дами, които са споделили, че съпрузите им са измежду бойците, които отхвърлят да се предадат там. На фрагментите се виждат неидентифицирани ранени мъже с изцапани превръзки, които имат потребност от замяна, други са с открити рани или амптирани крака.

Руската атака в Донбас не напредва изключително

Русия, която разполага с задоволително аварийна военна мощност, всде още може да интензифицира офанзивата си в Източна Украйна и да завземе района, отбелязва АП.

Като цяло съветската войска наброява 900 000 военнослужещи, също така има доста по-голями военновъздушни и военноморски сили спрямо Украйна.

Към момента е мъчно да се придобие цялостна визия за хода на бойните дейности, така зоната е рискова за наличие на кореспонденти. И Украйна, и подкрепяните от Русия украински сепаратисти, които се бият в Донбас, съблюдават строги ограничавания при даването на информация от зоната на бойните дейности.

Западни военни анализатори обаче са на мнение, че съветската атака в района на Донбас, включващ и Мариупол, се развива доста по-бавно от плануваното. Месец откакто Москва разгласи, че концентрира напъните си за завлазяване на Донбас, съветските войски и воюващите на тяхна страна сепаратисти не могат да се похвалят с особени победи.

По отношение на бройка, съветските въоръжени сили превъзхождат украинските. В дните преди да стартира войната, западни разследващи служби изнесоха данни за най-малко 190 000 съветски бойци, струпани към границите с Украйна. Числеността на украинската войска е 200 000 военнослужещи, разпределени из цялата страна.

Отчасти поради упоритата украинска опозиция, руснаците са " най-малко няколко дни обратно от мястото, на което са желали да бъдат ", пробвайки се да обкръжат украинските войски в източната част на страната, разяснява пред АП върховен американски боен.

Амстердамски докери отхвърлят да разтоварват танкер с дизел от Русия

Амстердамски докери отхвърлиха в събота да разтоварят танкер с хиляди тонове съветско дизелно гориво. Предишния ден същият танкер не бе признат в друго пристанище на Нидерландия – Ротердам, съобщи Би Би Си.

Танкерът " The Sunny Liger ", който плава под флага на Маршалските острови и има водоизместимост 42 000 тона, е тръгнал преди седмица от съветското пристанище Приморск, до Санкт Петербург.

" Миналата вечер ние помолихме всички на пристанище Амстердам, които имат отношение, да не разрешат на плавателния съд да дебаркира и да не работят с него ", заяви в Туитър ръководителят на локалния синдикат на пристанищните служащи.

По данни на локалната преса, в този момент танкерът е на рейд и към момента не е изискал позволение да влезе в пристанището.

Износът на съветски петрол към този момент не попада под глобите на Европейски Съюз и влизането в пристанища на страните членки е неразрешено единствено за плавателни съдове под съветски байрак и такива, които са съветска благосъстоятелност, заради което няма официални аргументи пристанщните управляващи да не издадат такова позволение.
P { margin-bottom: 0.08in }
Отмяната на глобите против Русия е част от мирните договаряния сред Москва и Украйна, които са " комплицирани ", само че не престават всекидневно, сподели съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за телевизионния канал “Ал Арабия “, представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Понастоящем съветската и украинската делегация на практика ежедневно разискват по видеоконферентна връзка плана на вероятен контракт ", сподели той.

Преди ден украинското държавно управление предизвести, че договарянията за прекратяването на съветската инвазия, която навлезе в третия си месец, са застрашени от неуспех поради дейностите на Русия в Донбас

" Дневният ред на договарянията включва наред с другото въпросите на денацификацията, признаването на новите геополитически действителности, анулацията на глобите, статута на съветския език ", уточни Лавров, без да прецизира.

" Ние сме за продължение на договарянията, въпреки че те са комплицирани ", сподели той.

Лавров разгласи, че основните сътрудници, купуващи газ от Русия, към този момент са минали на заплащане на суровината в рубли, само че също не посочи кои са тези парньори.

" Повечето основни сътрудници на Русия, купуващи газ, към този момент минаха на този метод на заплащане (в рубли) ", сподели външният министър. Основните купувачи на съветски газ са страните от Европейски Съюз, само че към този момент няма удостоверение, че е призната схемата за заплащане в рубли.

" Ако Полша и България слагат идеологическите си упоритости над ползите на своите нации, над ползите на бюджета си, това е техен избор ", сподели Лавров.

На този декор той изясни, че се вършат опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да завоюва сигурността ѝ.

" Те (молдовците) би трябвало да се безпокоят за бъдещето си, тъй като се пробват да ги вкарат в НАТО. Не считам, че от това ще завоюва сигурността на Молдова ", сподели министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР