Украинските сили казаха, че са пробили първата отбранителна линия на

...
Украинските сили казаха, че са пробили първата отбранителна линия на
Коментари Харесай

Украйна каза, че е пробила първата линия на руската отбрана. Какво означава това

Украинските сили споделиха, че са пробили първата отбранителна линия на съветските окупатори в Запорожка област. Какво значи това, на какво се дължи и по какъв начин могат да се развият събитията на бойното поле?

През последните седмици от фронтовата линия в Южна Украйна идват от ден на ден обнадеждаващи вести за украинците, а суматохата се ускорява в съветските Телеграм канали.

Три месеца след началото на контраофанзивата Украйна оповестява за по-значителни триумфи на юг. Все повече анализатори се съмняват в действителността на задачите, които Украйна си е сложила в тази война на безсилие.

Други обаче питат дали на този този стадий от настъплението би трябвало да се съди за успеваемостта на дейностите на украинската войска, като се регистрират дистанциите, изминати от нейните войски, и квадратните километри отвоювани територии.

Наскоро украинските въоръжени сили, вследствие на методични дейности, съумяха да се приближат до построената съществена отбранителна линия от съветската войска в. Украинската войска заяви, че е съумяла да пробие първата съветска отбранителна линия в Запорожка област.

Украинските сили подхващат дръзновен ход на южния фронт, пробивайки съветското барикада в посока Токмак, до момента в който Русия се бори да ускори военното си наличие в региона.

Съветникът на президента на Украйна Александър Роднянски сподели в ефира на BBC Radio 4, че в този момент (след пробива на първата фронтова линия на руснаците - б. р.) е моментът да се употребява цялото съвременно съоръжение на НАТО, с цел да има " решително преимущество и да се форсира напредъкът " на Украйна.

" Както споделят нашите генерали, втората и третата линия на защита не са толкоз добре предпазени, те са по-малко плътни и няма да бъдат толкоз сложни за превъзмогване ", сподели той.
Какво значи първа отбранителна линия
Фактът, че украинската войска явно е пробила първата отбранителна линия на руснаците в региона на Роботино, се разисква от доста коментатори през последните дни.

Преди ден командващият украинските войски в южното направление военачалник Олександър Тарнавски също удостовери в пред, че неговите елементи са пробили първата, най-укрепена отбранителна линия на руснаците и може да е по-лесно за тях да се движат напред, изключително като се има поради, че Русия бързо изчерпва запасите си.

Руското министерство на защитата не удостоверява тази информация. Във всекидневните доклади на ведомството се появяват единствено известия за офанзиви на въоръжените сили на Украйна в запорожкото направление, отбелязва.

Темповете на украинското нахлуване нарастват. Ако до момента всекидневното нахлуване на въоръжените сили на Украйна в посока Токмак възлизаше на стотици метри или даже по-малко, то през миналото денонощие те съумяват да покрият 2-3 км и да преодолеят предните позиции на главната линия на съветската отбрана.

Карта, оповестена от американския самостоятелен Институт за проучване на войната (ISW), демонстрира къде са ситуирани и накъде се насочват съветските сили в региона.

Съдейки по сателитни карти и отчети от бойното поле, пробивът на първите позиции на главната линия на съветската защита е настъпил в два региона покрай село Вербовое, значима цитадела източно от Роботино , от която съветската войска отстъпи преди няколко дни.

Сега украинските войски, вклинени в съветските отбранителни сили по линията Орехов-Токмак, уголемяват зоната на нахлуване, атакувайки на изток в посока Вербовое и на юг, заобикаляйки село Новопрокопивка .

самостоятелният боен откривател Кирил Михайлов сподели по този начин наречените " първата съветска отбранителна линия ", " втората линия " и така нататък съставляват окопи, " драконови зъби " и могат да се видят даже на сателитни изображения с ниска разграничителна дарба.

Но сателитните фотоси, направени по време на настъплението демонстрират, че не толкоз тези окопи стават обект на борбите, а безусловно всеки горски пояс, тъй като те са превърнати в укрепления, споделя той.

По думите на Михайлов руснаците в действителност не разчитат доста на тези " отбранителни линии ".
С какво е обвързван пробивът
Характерът на боевете в тази област се промени, откакто украинците съумяха да прегазят " черупката " на съветската защита - по този начин наречената опорна зона с огромна компактност на миниране. Според някои оценки тя възлиза на 45 хиляди мини на квадратен километър .

Сами по себе си минните полета не могат да спрат настъплението на украинците, които разполагат със модерна техника за разминиране, само че могат да забавят тяхното нахлуване. Могат също по този начин да обезпечат сполучлива работа на артилерията и авиацията в тясната зона на пробива и да дадат време за прекачване на запаси към мястото.

В същото време минните полета пречат и на руснаците, лишавайки ги от опцията да предприеме контраатаки по фланга. В такава среда дейностите и на двете страни са предвидими. Ясно е къде, по какъв начин и с какви сили се движат нападателите. Ясно е къде, по какъв начин и с какви сили съперникът счита да отрази офанзивата.

Но в този момент минните полета към този момент са преминати и маневрената война е обновена. Големи обединения както от жива мощ, по този начин и от артилерийско снаряжение могат още веднъж да вземат участие в борба. Още при започване на новия стадий от борбата съветската войска имаше компликации - в отбраната ѝ се появиха дупки, които трябваше да бъдат запушени с нещо.
Цената на грешката към този момент е доста по-висока
Пробивът на първата отбранителна линия на руснаците не значи, че по-нататъшното нахлуване на въоръжените сили на Украйна в посока Токмак ще върви елементарно и бързо, отбелязва съветската секция на Би Би Си.

Засега те напредват в относително стеснен регион, няма задоволително място за разрастване на огромни ударни групи, а съветското командване има запаси - то, явно, няма да седи в пасивна защита, събира сили по фланговете и евентуално се готви да контраатакува.

Въпреки това, цената на неточност в хода на борбите в главната отбранителна зона е доста по-висока, в сравнение с в борбите в поддържащата зона, пробивът през която беше единствено подготовка за главната борба.

Има доста разновидности за развиване на събитията и е мъчно да бъдат планувани, тъй като не постоянно зависят от салдото на силите и качеството на оръжията.

В историята на войните има доста случаи, когато относително дребна аварийна единица, да вземем за пример пехотен батальон или противотанкова батарея, довежда до тежко проваляне и даже до загубата на цяла войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР