Украинските сили изложиха на опасност цивилни, като създадоха бази и

...
Украинските сили изложиха на опасност цивилни, като създадоха бази и
Коментари Харесай

Украинските сили изложиха на опасност цивилни

Украинските сили изложиха на заплаха цивилни, като сътвориха бази и оперираха с оръжейни системи в обитаеми жилищни региони, в това число в учебни заведения и лечебни заведения, до момента в който отблъскваха съветското навлизане, почнало през февруари, осведоми Amnesty International.

Такива тактики нарушават интернационалното филантропично право и заплашват цивилните, защото трансформират цивилни обекти във военни цели. Последвалите съветски удари в обитаемоте региони убиха цивилни и унищожиха гражданска инфраструктура, цитира news.bg.

" Документирахме модел на украински сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато работят в обитаеми региони ", сподели Агнес Каламар, общоприет секретар на Amnesty International. " Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава украинската войска от спазването на интернационалното филантропично право. "

Между април и юли откривателите на Amnesty International прекараха няколко седмици в следствие на съветските удари в районите Харков, Донбас и Николаев. Организацията инспектира стачните обекти, интервюирани оживели, очевидци и родственици на жертви на набези и извърши отдалечено наблюдаване и разбор на оръжия.

По време на тези следствия откривателите откриха доказателства, че украинските сили нанасят удари от обитаеми жилищни региони, както и се базират в цивилни здания в 19 града и села в районите. Лабораторията за спешни доказателства на организацията проучва сателитни изображения, с цел да удостовери в допълнение някои от тези произшествия.

Повечето жилищни региони, където се намираха бойците, бяха на километри от фронтовите линии.

Оцелели и очевидци на съветските удари в районите на Донбас, Харков и Николаев споделиха на откриватели на Amnesty International, че украинските военни са работили покрай домовете им по време на ударите, излагайки регионите на ответен огън от съветските сили. Изследователите на Amnesty International станаха очевидци на сходно държание на доста места.

Международното филантропично право изисква от всички страни в спора да заобикалят разполагането, до оптималната допустима степен, на военни цели в границите на или покрай гъсто обитаеми региони. Други отговорности за отбрана на цивилни от последствията от офанзивите включват унищожаване на цивилни от покрайнините на военни цели и дейно предизвестие за офанзиви, които могат да обиден цивилното население.

Изследователи на Amnesty International станаха очевидци на това, че украинските сили употребяват лечебните заведения като де факто военни бази на пет места. В два града десетки бойци почиват, обикалят и се хранят в лечебните заведения. В различен град бойци стреляха от покрай болничното заведение.

Руски въздушен удар на 28 април рани двама чиновници в здравна лаборатория в предградие на Харков, откакто украинските сили сътвориха база в комплекса. Използването на лечебни заведения за военни цели е очевидно нарушаване на интернационалното филантропично право.

Украинската войска постоянно е разполагала бази в учебни заведения в градове и села в Донбас и в региона на Николаев. Училищата бяха краткотрайно затворени за възпитаници от началото на спора, само че в множеството случаи постройките бяха ситуирани покрай обитаеми цивилни квартали.

В 22 от 29 посетени учебни заведения откривателите на Amnesty International или откриха бойци, употребяващи пространствата, или откриха доказателства за настояща или предходна военна активност - в това число съществуване на военно облекло, изхвърлени муниции, пакети с армейски дажби и военни транспортни средства.

Руските сили удариха доста от учебните заведения, употребявани от украинските сили. В най-малко три града, след съветската бомбардировка на учебните заведения, украинските бойци се реалокираха в други учебни заведения наоколо, излагайки близките квартали на риск от сходни офанзиви.

Международното филантропично право не не разрешава категорично на страните в спора да се базират в учебни заведения, които не се употребяват. Въпреки това, военните имат задължението да заобикалят потреблението на учебни заведения, които са покрай къщи или жилищни здания, цялостни с цивилни, излагайки живота им на риск, в случай че няма наложителна военна потребност. Ако го създадат, те би трябвало да предупредят цивилните и, в случай че е належащо, да им оказват помощ да се изтеглят. Това не наподобява да се е случило в случаите, прегледани от Amnesty International.

Въоръжените спорове съществено попречват правото на децата на обучение и военното потребление на учебните заведения може да докара до опустошения, които в допълнение лишават децата от това право, откакто войната завърши. Украйна е една от 114-те страни, които са подкрепили Декларацията за безвредни учебни заведения, съглашение за отбрана на образованието по време на въоръжен спор, което разрешава на страните да употребяват изоставени или евакуирани учебни заведения единствено когато няма жизнеспособна опция.

Много от съветските удари, които Amnesty International документира през последните месеци, бяха осъществени с по своята същина безразборни оръжия, в това число интернационално неразрешени касетъчни муниции, или с други избухливи оръжия с широкообхватно деяние. Други използваха ръководени оръжия с разнообразни равнища на точност; в някои случаи оръжията бяха задоволително прецизни, с цел да се насочат към избрани обекти.

Практиката на украинската войска да разполага военни цели в обитаемоте региони по никакъв метод не оправдава безразборните съветски офанзиви. Всички страни в спор би трябвало когато и да е да вършат разлика сред военни цели и цивилен обекти и да вземат всички вероятни защитни ограничения, в това число при избора на оръжие, с цел да сведат до най-малко вредите за цивилни. Безразборните офанзиви, които убиват или нараняват цивилни или нанасят вреди на цивилни обекти, са военни закононарушения.

" Украинското държавно управление би трябвало неотложно да подсигурява, че ще разположи силите си надалеч от обитаемоте региони или би трябвало да изтегля цивилни от региони, където работи армията. Военните в никакъв случай не би трябвало да употребяват лечебни заведения, с цел да вземат участие във война, и би трябвало да употребяват учебни заведения или цивилни домове единствено като последна мярка, когато няма жизнеспособни други възможности ", сподели Агнес Каламар.

Amnesty International се свърза с украинското министерство на защитата с резултатите от проучването на 29 юли 2022 година Към момента на публикуването те към момента не са дали отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР