Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма

...
Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма
Коментари Харесай

Украинските бежанци ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат краткотрайно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за подхванатите ограничения от страната в поддръжка на бягащите от войната в Украйна.

От началото на съветската експанзия в България са пристигнали съвсем 300 000 украинци. От тях краткотрайна протекция и заслон от страната получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям да вземем за пример от цялото популацията на град Габрово и повече от цялата Габровска област, акцентира вицепремиерът.

„ Три месеца ние поставяме ежедневни, изцяло непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, несъмнено има хора, които са получили обществени помощи със забавяне. Да, несъмнено има такива, за които е трябвало време, с цел да се провежда лекуване. Да, несъмнено е имало и такива, които не са съумели да запишат децата си на детска градина. Но белким това не се случва всеки ден с българите? “, отбелязва
Калина Константинова.

По думите ѝ България не може да си разреши повече да устоя украински жители в хотелите на първа линия по морето. От самото
начало бе обявено, че мярката е краткотрайна и цели да обезпечи време, в което бягащите от войната да се усещат спокойни и да си стъпят на краката. „ За наше голямо отчаяние в подмяна получихме всеобщи характерни и лични стремежи, които изрично няма по какъв начин да бъдат задоволени. И тук надалеч не приказваме за уязвими хора – тъкмо те имат минимум битови условия. Затова нашите старания в днешния ден са ориентирани точно към тях “, показва във видео посланието Константинова.

В тази връзка откакто втори ден до виновните институции не доближава достоверна и навременна информация от получилите краткотрайна протекция, откакто до последно те не оповестяват на посредниците и екипите на терен за желанията им и откакто втори ден идват рейсове, които не се пълнят и от гарите потеглят влакове с празни вагони, държавното управление приключва интеграционния проект за
разселване на бежанци навътре в страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този стадий настояват, че няма къде да отидат, ще бъдат краткотрайно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„ Направихме безусловно всичко, с цел да не се постанова да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите страни “, акцентира вицепремиерът. Константинова е безапелационна, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „ Закрилата е право, а не обвързване. Затова няма да разрешава повече да тръгне нито един празен рейс, нито един празен вагон. Развитието на обстановката от този миг нататък е в ръцете на украинската общественост в България. Отправям мощен зов към тези от Вас, които нямат потребност от заслон, да го заявяват още в този момент. Само по този начин ще можем незабавно да се погрижим за хората в същинска потребност. За хората в същинска потребност ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги чакат “, сподели още Константинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР