Украински военни укрепват позициите си около град Славянск в очакване

...
Украински военни укрепват позициите си около град Славянск в очакване
Коментари Харесай

Украински военни укрепват позициите си около град Славянск в очакване на руска офанзива

Украински военни укрепват позициите си към град Славянск в очакване на нов съветски опит за завладяване на стратегическия пункт в обхванатата от яростни сражения Донецка област, заяви Асошиейтед прес.

Докато тежките сухопътни боеве не престават на фронтовата линия единствено на няколко километра източно, югоизточно и северно от Славянск, военнослужещите от полк " Днепър-1 " се окопават след седмица на релативно успокоение. Последният съветски удар по града беше нанесен на 30 юли.

Въпреки че затишието дава на останалите в Славянск поданици опция за отдих след постоянните обстрели сред април и юли, някои членове на подразделението настояват, че то може да е въведения към възобновяване на офанзивите.

" Мисля, че спокойствието няма да продължи дълго. В последна сметка ще има нахлуване ", съобщи полковник Юрий Береза, шеф на доброволческия полк на националната армия, пред АП, като добави, че чака регионът да стане " парещ " през идващите дни.

Славянск се смята за стратегическа цел в упоритостите на Москва да завземе цялата Донецка област - най-вече рускоезичен регион в Източна Украйна, където съветските сили и промосковските сепаратисти управляват към 60% от територията.

Превземането на Славянск би сложило по-голяма част от района под съветски надзор, само че също по този начин би било алегорична победа за Москва. Градът беше първият, който беше високомерен от сепаратистите по време на експлоадирането на военните дейности сред Русия и Украйна през 2014 година, макар че по-късно украинските сили си върнаха контрола върху него.

Освен това съветските военни биха желали да поемат контрола над околните уреди за филтриране на вода, които да обслужват окупираните от Русия градове като Донецк на югоизток и Мариупол на юг, съобщи Артур Шевцов от полк " Днепър-1 ".

Институтът за проучване на войната, мозъчен концерн, основан във Вашингтон, съобщи през вчерашния ден, че съветските сили все по-често трансферират персонален състав и съоръжение от Донбас към Южна Украйна, с цел да отхвърлен украинската контраатака към окупирания пристанищен град Херсон.

Тези опити за обезпечаване на Херсон са " за сметка на (руските) старания за завладяване на Славянск..., от които те наподобява са се отказали ", обявиха анализаторите на института.

Но полковник Береза съобщи, че съгласно него повода за паузата в съветските артилерийски удари са изискванията след последните дъждове в района, а не изоставянето на Славянск като цел.

" След два-три дни, когато изсъхне, те ще продължат ", сподели той.

В Славянск са останали единствено към 20 000 поданици, спрямо над 100 000 преди нахлуването на Русия. От месеци градът е без газ и вода, а жителите могат да изпомпват питейна вода единствено ръчно от публични кладенци.

От позиция в покрайнините на града бойците от полк " Днепър-1 " уголемяват мрежа от окопи и изкопават бункери против минометни удари и фосфорни бомби.

Друг офицер, капитан Игор Крилчатенко, съобщи, че подозира, че затишието може да бъде нарушено до няколко дни.

" Бяхме предизвестени, че може да има нахлуване на 7-ми или 8-ми август ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР