Украинската агенция за ядрена енергия Енергоатом съобщи в събота, че

...
Украинската агенция за ядрена енергия Енергоатом съобщи в събота, че
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие спря последния си работещ реактор след разрушаването на Нова Каховка

Украинската организация за нуклеарна сила " Енергоатом " заяви в събота, че два дни по-рано е присъединила последния от шестте реактора на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в режим на " студено прекъсване ", с цел да противодейства на заплахата от наводняване.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира по поречието на река Днепър, където по на юг в Херсонска област във вторник. Това докара до тежки наводнения в десетки обитаеми места и предизвестия за екологична злополука.

При студеното прекъсване в дейната зона на реактора се вкарват контролни пръти, с цел да се предотвратят реакциите на нуклеарно разделяне, които нормално генерират сила.

В деня на разрушаването на язовира Международната организация за атомна сила (МААЕ) за нуклеарната сигурност " на АЕЦ " Запорожие ", само че че бързо понижаващото се равнище на Каховския контейнер съставлява " спомагателна опасност " за най-голямата АЕЦ в Европа.

В събота в някои елементи на Южна Украйна равнището на водата леко спадна, до момента в който в други се повиши. Спасителните действия не престават.

Повече от 10 000 поданици на регион по течението на огромния южен град Херсон бяха откъснати от останалата част на Украйна, защото наводненията обгърнаха и река Инхулец, приток на Днепър.

Ръководителят на районната военна администрация в Херсонска област, Олександър Прокудин , сподели в Телеграм, че 35 обитаеми места са наводнени на десния бряг на Днепър, а 3763 къщи са под вода.

Украинското министерство на вътрешните работи заяви, че минимум 27 души са изчезнали в наводнените региони на Херсон.

Опасенията са, че скъсването на язовир " Каховка " при започване на този месец ще бъде една от най-големите екологични и промишлени произшествия в Европа от десетилетия насам. По-рано в събота заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мартин Грифитс предизвести за пагубни филантропични последствия от разрушаването на язовира.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви в петък, че е, които " удостоверяват " присъединяване на Русия в разрушаването на язовира, който е под съветски надзор от началото на нашествието. Москва продължава да отхвърля отговорността и да упреква Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР