Указът на руския президент Владимир Путин за нефтения и газов

...
Указът на руския президент Владимир Путин за нефтения и газов
Коментари Харесай

Путин постави Япония пред сложен избор

Указът на съветския президент Владимир Путин за нефтения и газов план „ Сахалин-2 “ слага Япония пред сложна алтернатива, написа Nikkei.

Според създателя на публикацията Токио ще би трябвало да избира сред личната си енергийна сигурност и единството на G7. Състоянието на нещата се усложнява на първо място от обстоятелството, че японските компании Mitsui и Mitsubishi имат дялове в „ Сахалин-2 “. Освен това към 10% от вноса на полутечен природен газ в страната се пада на този план.

Япония чака три вероятни сюжета за развиване на обстановката. Първият допуска, че Mitsui и Mitsubishi ще изпълнят изискванията на Москва и ще получат дял в новия оператор Сахалин-2. Те няма да имат гаранция, че ще се резервира структурата на собствеността и каузи на присъединяване в плана. Във втория случай е допустимо да бъде отказано прекосяване към нов оператор и опазване на дълготрайните контракти за закупуване на LNG за Токио. През 2009 година японският вносител на сила JERA подписа 20-годишен контракт за доставка на повече от 1,5 милиона тона гориво годишно по плана Сахалин-2.

" Обикновено това не би било проблем. Такива контракти остават в действие, когато притежателят се промени. Но Русия сложи Япония в листата на " вражески страни ", тъй че несигурността остава “ се акцентира в публикацията.

Що се отнася до третия сюжет, той се смята за най-лош, защото тогава Mitsui и Mitsubishi ще се откажат от дяловете си в новия оператор и договорите за импорт на LNG ще бъдат прекъснати. За Токио това значи сериозен удар върху енергийната сигурност, защото ще би трябвало да купува по-скъп газ на спот пазара.

В резултат на това Япония е изправена пред алтернатива: в случай че страната се опита да отбрани ползите си по „ Сахалин-2 “, това ще провокира различия в „ единния фронт “ на страните от G7, а в случай че реши да се отдръпна от плана, ще бъде изправена пред съществени спирания в доставките на полутечен природен газ.

„ Сахалин-2 “ е нефтен и газов план, който създава две нефтени и газови залежи в североизточната част на сахалинския шелф - Пилтун-Астохское (основно нефт) и Лунское (предимно газ). Инфраструктурата включва три офшорни платформи, оборудване за обработка на сушата, терминал за експорт на нефт и цех за полутечен природен газ с планов потенциал от 9,6 милиона тона годишно.

Преди президентския декрет операторът на газопровода беше Sakhalin Energy. Сега неговите акции са благосъстоятелност на Газпром (50% плюс една акция), Shell (27,5% минус една акция), Mitsui & Co. Ltd (12,5 процента) и Mitsubishi Corporation (десет процента).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР