Ужасяващ случай на нечовешко отношение към дете от страна на

...
Ужасяващ случай на нечовешко отношение към дете от страна на
Коментари Харесай

3-годишно дете оставено само на Витоша от частна занималня

Ужасяващ случай на нечовешко отношение към дете от страна на чиновници в частна занималня обиколи обществените мрежи. Дете на към 3 години е било намерено единствено, заспало на люлка с биберон в устата, край хижа Момина канара на Витоша. Момиченцете било с тежки рани от слънчево изгаряне. Според очевидци е прекарало единствено на люлката над един час. Открила го жена, която почнала да търси родителите му. Тогава срещнала друга жена, която малко обяснила, че детето е с нея.
Става ясно, че това е служителка от детско студио " Пипи ", което против възнаграждение гледа почасово деца. Във въпросния ден били на разходка в планината, а децата в групата били на възраст сред 2 и 12 години. Обяснението на служителката е, че момиченцето било инатливо и по тази причина е оставено единствено на люлката под мощното слънце.
Държавната организация за протекция на детето е направила незабавна инспекция. От нея станало ясно, че детското студио " Пипи " не е записано като частна детска градина и няма позволение за сходна активност от Министерство на образованието и науката.
Пред ДАЗД шефката обяснила, че " това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се поставят грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лв. ", а децата биват извеждани в паркове, планини, музеи и други На интернет страницата на детския център са оповестени месечни такси, както и цени за даване на храна за децата, означават от ДАЗД. Според уеб страницата на " Пипи " е записано, че това е Частна детска градина. Според Facebook страницата им обаче е детско студио.
От организацията са изпратили писма до Столичната община, Столичната районна здравна ревизия, Агенция по сигурност на храните, Дирекция " Социално подкрепяне " – Оборище, на чиято територия се намира детския център, Национална организация за приходите, с цел да ревизират детския център. Уведомен е началникът на 05 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи за предприемане на дейности по подготвеност, за повърхностно отношение и неглижиране на детето от страна на чиновниците в детския център. Сезиран е изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " за предприемане на ограничения и дейности по отношение на осъществяването и спазването на условията на трудовото законодателство за професионална подготвеност при работа с деца.
Случаят с " инатливото " дете, оставено на мощното слънце, още веднъж поражда въпроса за това кой и по какъв начин управлява детските центрове, частни занимални, празненство центрове и т. н., които работят незаконно като частни детски градини. Те не се записват като детски градини и надлежно не се изисква да дават отговор на условията за такива - както към пространствата, по този начин и към личния състав. Детско студио " Пипи " попада в регистъра на обектите с публично предопределение, следени от Столичната районна здравна ревизия. Проверките на здравните инспектори са свързани с документите, удостоверяващи здравното положение на личния състав, за съблюдаване на здравните условия за съответната активност и други
В качеството си на орган, който лицензира услуги за деца, бихме желали да подчертаем, че частните занимални не се управляват от институциите като Държавна организация за протекция на детето и да предупредим жителите да бъдат извънредно бдителни по отношение на опита и отговорността, които им оферират чиновниците в детските заведения ", разясняват от ДАЗД. От там се обръщат към " всички родители, с зов да са извънредно деликатни, на кого поверяват децата си ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР