Уханието на пресен хляб е несравнимо привлекателно. Асоциираме го с

...
Уханието на пресен хляб е несравнимо привлекателно. Асоциираме го с
Коментари Харесай

Не яжте пресен хляб! Ето защо

Уханието на свеж самун е несравнимо привлекателно. Асоциираме го с домакински уют и топлота, с вкусни гозби и прелестно прекарани моменти на фамилната софра.

Всеки човек бива обаян от аромата, който се разнася от преди малко изваден от фурната самун, и се изкушава незабавно да хапне от него. Нещо повече, апетитът за топъл самун е доста по-голям и консумираме доста по-големи количества самун, когато той е свеж и ухае изкусително.

Апетитът към пресния самун е сходен на взаимозависимост, поради която и надвишаваме потреблението, която е естествена другояче за нас.

Вкусовото и обонятелното чувство ни подтикват да ядем повече мек самун. Той ни работи сходно на опиатите, сходен е на глада за сладко съгласно диетолозите.

Дали обаче прясно изпеченият самун е потребен за работата на стомаха и оттова за здравето ни? Специалистите по хранене споделят, че не е добре да се яде още топъл самун, колкото и да е примамлива ароматната му коричка. Това важи изключително за хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система.

Иначе вкусният и уханен самун има друга конструкция и състав, в съпоставения с към този момент престоялия артикул. Пресният самун се отличава с по-високата си киселинност. Ако в работата на стомашно-чревния тракт към този момент са настъпили нарушавания, храната с по-висока киселинност се отразява зле, обостряйки хронични болести от рода на гастрити и колити, както и при язва.

 Не яжте свеж самун! Ето за какво

Киселинността на хляба е качество, което търпи смяна с времето. Нужни са най-малко 8 часа, с цел да намалее, а най-добре едно денонощие, с цел да може печените произведения да станат по-малко нездравословни за стомашно-чревния тракт.

Здравето на стомаха ще се резервира, в случай че заложим на вчерашния самун или сухарите, игнорирайки пресния и привлекателно ухаещ самун.

Тези, които избират въпреки всичко да хапват самун, който е подготвен на деня, могат да обезвреждат нездравословните му свойства, като го препекат. Препечена филийка с маслото за закуска или крутони в кремсупата на обяд са здравословната опция, която ще трансформира пресния самун в потребен и за тези, които имат здравословни проблеми, а са изкушени от пресните тестени артикули.

А в случай че търсите предписания за здравословен самун, пригответе кето самун или пък вижте тази рецепта за диетичен ръжен самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР