Удобно, евтино, унисекс: модерните долнища за джогинг нямат нищо общо

...
Удобно, евтино, унисекс: модерните долнища за джогинг нямат нищо общо
Коментари Харесай

Удобно, евтино, унисекс: настъплението на анцуга

Удобно, на ниска цена, унисекс: модерните долнища за джогинг нямат нищо общо с развлеченото и торбесто спортно облекло от 80-те години на предишния век. Днес този тип спортни панталони са се трансформирали в желано и известно всекидневно облекло.

Не обаче и в немския град Вермелскирхен, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там наскоро имаше случай на върнати от учебно заведение възпитаници, облечени точно със спортни долнища. Аргументът на управата на въпросното приблизително учебно заведение: да не се насърчават учениците да носят облекла, които ги изкушават да " разпускат ". 

Училището в действителност предприе по-твърдата мярка, с цел да утвърди дрескод, който бе влезнал в действие още през 2019 година. " Младите хора би трябвало да схванат, че в другите обществени пространства има разнообразни способи на държание. Дрехите, които са подобаващи за у дома на дивана, може и да не са подобаващи за учебно заведение. В последна сметка на учебните чинове не се седи като на дивана ", съобщи шефът на учебното заведение Мориц Ломан пред локално издание. Той се обърна и към родителите с молба да поддържат мярката.

" Часовете в учебно заведение са работно време "

Според Ломан този тип спортни панталони са предназначени единствено за бягане. Такова е и мнението на Германското общество " Книге ": " Спортистите носят спортните си екипи като униформа на спортното поле, а джогинг панталоните - в свободното си време след работа. " Според мнението на сдружението, изпратено на ДПА, " времето за учебно заведение е работно време, тъй че спортният екип няма място там ". Дружеството " Книге " е престиж в Германия по въпросите на държанието и води началото си от Адолф Фрайхер Книге (1752-1796 г.) и неговия социологически етюд " За общуването сред хората ".

Анцугът завладя и стилните подиумиСнимка: Britta Pedersen/picture alliance/dpa

Дори и спортистите съблюдават разпоредбите за етикет. През 2019 година футболният треньор Юрген Клинсман не искаше неговият тим " Херта " да носи подготвително облекло по време на служебните пътувания за гостуванията си. Тук не става въпрос за това спортистите да имат делови външен тип, който е наложителен да вземем за пример в баскетболната лига на Съединени американски щати от 2005 година насам. Но мястото на анцуга все отново трябваше да си остане в спортния сак.

Загуба на надзор или бунтарство?

Известна поговорка на стилната легенда Карл Лагерфелд е, че " всеки, който носи спортен екип, е изгубил надзор над живота си ". Многобройни фешън дизайнери като Валентино, Гучи и Прада обаче потвърждават, че това към този момент не е правилно. Те през днешния ден моделират тогавашните небрежни панталони от фина коприна или ги украсяват с кристали " Сваровски ". Вместо загуба на надзор, това демонстрира бунтарско изказване, счита културният и фешън социолог Лутц Хибер. " Анцугът е израз на отношението без задръжки към живота, което съвсем не се интересува от придържането към остарели стандарти ", споделя почетният професор на Университета " Лайбниц " в Хановер. Но значи ли това, че тези, които носят спортен екип, разполагат със сериозен надзор върху живота си?

Др. Дре и Снуп Дог в паузата на Супербоул - най-гледаното спортно събитие в САЩСнимка: Kim Hukari/Newscom/picture alliance

Историята на тази дреха стартира преди повече от 100 години в страната на модата Франция. През 20-те години на предишния век марката Le Coq Sportif пуска първия си спортен екип на пазара. Това текстилно облекло придобива особена известност през 1970-те години с фитнес придвижването. Малко по-късно спортната дреха започва да се възприема като униформа на представителите на ъндърграунда, които започват и да вървят облечени по този начин и на пазар. Рапърите и хип-хопърите са измежду по-успешните ѝ носители. От 1990-те години техните спортни екипи се възприемат като фешън знак на улицата.

А от 2009 година насам комфортните панталони с ластик на талията имат и личен празник: 21 януари е Международен ден на спортния екип. В някои учебни заведения даже и преподавателите носят такова облекло на тази дата. Вермелскирхен, несъмнено, прави изключение.

Облеклото е въпрос на персонален избор

56-годишния фешън дизайнер Томас Рат отхвърля учебната възбрана. Още повече, че в Германия, за разлика от Англия, просветителните институции имат право да дефинират разпоредбите на обличане единствено като рекомендация, не и като обвързващо обвързване. " Годините на стилния диктат, популярност Богу, отминаха и ние можем да се обличаме самостоятелно ", разяснява Рат. Според него спортният екип от дълго време не съставлява просто домашно облекло, а се е трансформирал в част от висшата мода. " Много популярни дами даже показаха стилни спортни екипи на аления килим ", показва още той. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР