Учителските заплати се увеличават от 1 април и така стартовата

...
Учителските заплати се увеличават от 1 април и така стартовата
Коментари Харесай

По-високи учителски заплати - същото качество на образование

Учителските заплати се усилват от 1 април и по този начин стартовата заплата за преподавателите в учебно заведение става 1415 лева Това би било чудесна вест, в случай че единствено критерият възнаграждение имаше значение за мотивацията на учителите. Но всеки, който има възпитаници знае, че нито парите, нито материалните усъвършенствания вършат от един преподавател добър възпитател.

От години се знае, че казусът в просветителната сфера се задълбочава, децата са все по-неграмотни, незаинтересовани, а учителите преуморени, натоварени със странични дейности, неотговарящи на трудовата им характерност. А родителите изискват от учителя да бъде всичко - и педагог, и преподавател, и психолог и наставник, и звероукротител. Съвсем предстоящо всички мислехме, че ниското заплащане е демотивиращото звено, само че се оказа, че има учители с много положителни приходи, които обаче са в учебно заведение главно за заплатата и 3-те месеца отмора през лятото. Нито преподаването им е на равнище, нито знанията, които имат.

Онлайн ученето сподели всичко

А онлайн образованието и цифровата комуникация с учителите извади на показ всичко това, което до момента не се виждаше от класните стаи. Лъсна незнанието и неграмотността на учителите. Блесна и  неприспособимостта на някои да работят в новата среда. Разбира се, надарените учители незабавно бяха видяни и оценени от всеки родител с хоум офис активност, който можеше да се увери какъв брой е мъчно да си добър преподавател и да държиш интереса на децата, даже пред екрана.

Но в действителност ми се доплака, когато в учебната платформа учителят по немски, който най-малко би трябвало да е лингвист, написа:

" Утре носете хартия, лепило и пердах ".

И това не е индивидуален пропуск. Това е систематична неточност. И се питаме, кой позволи да са ни такива учителите? 

Вечният рефрен за частните уроци

Е да, който желае да учи, ще върви на частни уроци. И по тази причина ние родителите стискаме зъби и плащаме за качество още от 2 клас. И смятате ли, че в този момент като се вдигнат заплатите над междинното равнище за страната, ще се увеличи и качеството на преподаването? Според Диян Стаматов, шеф на 119 СОУ, има опция някои учители да получават над 2000, даже 2200 лева заплати с спомагателни действия и клубове по ползи. 

А даваме ли си сметка, че виновността за апатията измежду децата е многокомпонетнен фактор, който включва преди всичко фамилната мотивация за учене и на второ – мотивацията на обособения преподавател?

Ученето е развой и надалеч не суха доктрина, заучаване на дати, формули и какво е желал да каже създателят. Ученето е основаване на апетит за познания - учителят посява интерес у детето и му отваря вратите към света и към това какъв брой е хубаво да знаеш, да разбираш. Това дали става с пари?

Средната възраст на учителите в България е 50+, все по-трудно се намират положителни млади педагози, изключително по компютърни технологии, математика и непознати езици, тъй като същите тези експерти са по-добре заплатени и оценени в други стопански сфери. А откакто учителската специалност загуби своя авторитет, е трудно той се възвърне с привлекателни заплати. Не и без присъединяване на родителите, които единствено недоволстват от резултатите в учебно заведение и трансферират отговорността на учителите.

Според безконечните критици на всичко, повишаването на учителските заплати в действителност не е покачване, а индексация с инфлацията, и то със приблизително 150 лева По-дразнещото е, че това покачване не се води от реализирани резултати. Изследванията на ПИЗА демонстрират стремглаво сриване в просветителните резултати на българските възпитаници и от година на година обстановката става по-зле.

Време е в този момент да се работи за качеството на преподавателската активност, да се търсят младежи, които схващат какво вършат и за какво са в учебно заведение, че те могат да бъдат харесвани и значими и за децата, и за обществото.

Да, положителната стартова заплата е отлично ходило нагоре. Сега обаче идва сложното - да се намерят точните хора за нашите деца. Ако не го разбирате, не сте имали същински положителни педагози.

Ако се питате какви са заплатите от 1 април на учителите, ето информация от МОН: 

Минимални заплати на педагогическия личен състав
 До 31 март 2022 г.От 1 април 2022 г.Учител1260 лева.1415 лева.Старши преподавател и старши възпитател1300 лева.1460 лева.Главен преподавател и основен възпитател1350 лева.1516 лева.Заместник-директор1420 лева.1595 лева.Директор  1535 лева.1724 лева.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР