Учителите вече могат да се пенсионират по-рано по лична преценка,

...
Учителите вече могат да се пенсионират по-рано по лична преценка,
Коментари Харесай

Учителите вече могат да се пенсионират 3 г. по-рано по лична преценка

Учителите към този момент могат да се пенсионират по-рано по персонална преценка, без за това да ги задължават техните шефове. За това оповестяват от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " във връзка смяната в Кодекса на труда, влезнала в действие през вчерашния ден - 18 януари - и даваща тази опция. 

Става дума за корекция на член 328, т. 10 от КТ, инициирана от профсъюза и касаеща прекратяването на трудовото правно отношение на педагогическите експерти (по член 69 в от КСО). Според досегашния текст учителите и до момента можеха да се пенсионират с 3 години по-рано, само че по преценка и предложение на работодателя. Според новия текст учители и шефове на просветителни институции могат само по лично предпочитание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

И отсега нататък обаче остава да работи настоящето състояние, съгласно което учителите, решили да се пенсионират по-рано, нямат да имат право на пожизнена добавка от Учителския пенсионен фонд. Той е образуван от вноски точно на преподаватели, като добавката излиза около 100 лева на месец. Според ръководителя на синдиката доктор Юлиян Петров не е по никакъв начин справедливо възможността за ранно пенсиониране да бъде придружена от рестрикция с лишаване на добавка и обричане на учителската специалност на ниска пенсия. " Тази повинност към учителите продължава и в този момент, по тази причина от 2 години Синдикат „ Образование “ предлага учители и шефове, които употребяват ранно пенсиониране, да получават най-малко половината от добавката от Учителския пенсионен фонд ", разяснява той.

По думите му ранното пенсиониране с до три години е единствено част от обезщетителните механизми, които в Европейски Съюз ползват за предварителна защита на учителите от прегаряне, до момента в който у нас тази политика е " безпределно алегорична ". По изследвания на профсъюз " Образование "  по време на отдалеченото образование, продължаващо съвсем година, натоварването на учители и шефове се е повишило с сред 15 и 20% , което неизбежно е довело и до по-интензивно прегаряне на специалността педагогичен експерт.

В Европейски Съюз текат проучвателен процеси в тази посока, които ще завършат с рекомендации към страните за запазване на специалността. В България, във всички изследвания, безграничната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и главен мотив за отлив от учителската специалност, показват от синдиката. Затова и едно от предложенията им е за облекчение натоварването на учителите над 50 години с един час седмично . " Това би било вярно политическо решение за запазване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране ", считат оттова. 

Национална анкета на Синдикат " Образование "  към КТ " Подкрепа "  е посочил, че 98% от интервюираните учители са съгласни учителската специалност да бъде прекатегоризирана към второкласен труд.

 

ТЕСТВАНЕ

По мотив на пандемичната обстановка и нейното въздействие в просветителните институции, Синдикатът счита, че решението да се включат непедагозите в описите за имунизиране и удължаването на периода за записване е вярно. Преди месеци профсъюзът предложи учителите да могат да се тестват всеобщо и гратис за COVID19. " Това се случи доста спорадично, което беше неизпълнено заричане към учителите ", считат оттова, Затова оферират в този момент, за сметка на Министерство на здравеопазването, да се създадат всеобщи проби за антитела на всички учители и шефове, несъмнено на непринуден принцип. Според тях това ще дефинира броя на преболедувалите, ще понижи потребността от своевремeнна имунизация на учителите с антитела и ще направи работата на хиляди учители и шефове по-спокойна и уверена.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР