Училищата стриктно спазват меркитеИзвършихме над 800 инспекции, има достатъчно дезинфектанти,

...
Училищата стриктно спазват меркитеИзвършихме над 800 инспекции, има достатъчно дезинфектанти,
Коментари Харесай

Училищата стриктно спазват мерките

Училищата прецизно съблюдават ограниченията

Извършихме над 800 инспекции, има задоволително дезинфектанти, споделя шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев в особено изявление за вестник "СТАНДАРТ "

Дискотеките ще продължат работа при 50% претовареност

Александра Равначка

- Д-р Пенчев, напълно скоро започва образователната година. Какъв разбор можем да създадем досега? Успешно ли се оправят учебните заведения със спазването на всички ограничения и по-конкретно с дезинфекцирането на класните стаи?
- Преди и след началото на новата образователна година са осъществени над 800 инспекции за оценка на материалната база, въведените противоепидемични ограничения и "Насоките за работа на системата на предучилищното и учебното обучение през 2020-2021 година в изискването на COVID-19 ", като са тествани всички функциониращи учебни заведения на територията на София.
При същите е установено, че са обезпечени задоволително количества дезинфекционни средства, в период на валидност, позволени от Министерство на здравеопазването и подобаващи за задачата.
Ръководствата на образователните заведения са осведомени с оповестените на уеб страницата на Министерство на образованието и науката наложителни и целесъобразни противоепидемични ограничения. Стриктно и отговорно подхождат към отговорностите си по запазване здравето на учениците и педагогическия личен състав и обезпечаване на здравословна, витална среда за обикновено физическо и психическо развиване на децата.
- Да чакаме ли нарастване на инфектираните с COVID-19 през идващите месеци?
- Да, през идващите месеци се чака нарастване на позитивните случаи.
- Какви са Вашите прогнози съответно за зимния интервал?
- На този стадий не може да се вършат съответни прогнози.
- През лятото заведенията за хранене работеха навън. В каква конюнктура и с какви ограничения ще продължат да работят през зимата?
- Работата на заведенията за хранене ще е съгласно разпоредените ограничения в заповед ХРД-01-549/30.09.2020 година на Министъра на опазването на здравето: "Посещенията в нощни заведения, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други сходни нощни заведения за развлечения на закрито и навън се позволяват при претовареност на местата не повече от един човек на квадратен метър от общия им потенциал, при изискванията на т. 12 и съгласно напътствията по т. II. "
- Ще има ли стягане на ограниченията и по кое време?
- Анализ на обстановката и корективни дейности се възнамеряват и организират на национално равнище.
- Какъв е потенциалът на болничните кревати и готови ли сме за вероятен "бум " на инфектирани?
- В момента в София-град действат 287 кревати за наблюдаване и лекуване на пациенти с Ковид зараза в неусложнено сътояние и 79 кревати за пациенти с Ковид зараза, нуждаещи се от интензивно лекуване.
Към 1 октомври 2020 година са приети в болница 129 пациенти в неусложнено положение и 25 - на интензивно лекуване. Данните демонстрират, че по-малко от половината кревати за пациенти в неусложнено положение са заети - 44,94%, а единствено 1/3 от леглата за интензивно лекуване са заети - 31,64%.
Следователно сме готови за вероятен нараснал брой болни.
В допълнение има подготвеност да се разкрият структури за лекуване на пациенти с Ковид зараза и в други лечебни заведения за болнична помощ.
- В случай, че имам признаци като кашлица, температура или други, какво следва оттук насетне? Какъв е протоколът - към кого би трябвало да се обърна и от кого би трябвало да желая съвет или тенденция какво да върша?
- При демонстрация на признаци би трябвало да се обръщате към персоналния си доктор и по негова преценка са последващите дейности.
- Какво се случва с хората, които нямат опция да заплатят последващия PCR тест?
- Изследване се прави когато обещано лице има проявена симптоматика или клиника. Същият след консултация с персоналния доктор се насочва към лечебно заведение, където се организира проучване. Лицата с клинична симптоматика се изследват гратис за пациента посредством направление или в болничното заведение.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР