Учениците от специалност Моден дизайн в Професионалната гимназия по дизайн

...
Учениците от специалност Моден дизайн в Професионалната гимназия по дизайн
Коментари Харесай

Български ученици и модният дизайн - старото се превръща в ново

Учениците от компетентност " Моден дизайн " в Професионалната гимназия по дизайн " Елисавета Вазова " в София създадоха неповторими произведения като използваха остарял текстил. Младежите демонстрираха, че кръговата стопанска система е задача допустима, а направените нови предмети са освен по джоба, само че и по-вкуса на всеки. " Изненадаха ни тяхната креативност, творчество и умелост при изработването на дамски дънкови чанти, обложки за книги и книгораздели с ръчно бродирани фолклорни претекстове ", сподели учителят им по професионална подготовка и наставник в уъркшопа по план " " инж. Джина Бонева.

Гимназистите дадоха нов живот на остарели дънки като им прибавиха избелени фигури и други украшения в юношески жанр. Стари дънкови и кожени облекла станаха главен материал за направата на настоящи шапки, а поизносени къси панталони се трансфораха в мечтана дреха за летните дни с приложения на шевици. С истински „ нови дрешки “ с помощта на учениците се снабдиха и книжки, и чаша за чай, и столове, и пейки. Момичешките будоари бяха попълнени от първокласни кутии за бижута и бонбониери, направени и със остарял текстил.

Но есенцията на тази сбирка е атрактивната блуза от деним с веревна украса от ръчно рисуван шифон с брокати. Тя е направена от мъжка лятна риза с обърнати предница и тил, като по този метод младите дизайнери от групата осъществиха истинското си решение.

" Във всички произведения бъдещите фешън дизайнери вложиха своите хрумвания, доста труд усърдие и умения, по тази причина и резултатите в действителност са впечатляващи ", сподели в умозаключение инж. Бонева.

Уъркшопът за учениците от гимназията е част от дейностите по план " EU COOLтура ", в който вземат участие 50 възпитаници от Професионалната гимназия по дизайн " Елисавета Вазова ". В продължение на към този момент три месеца младежите основават нови предмети от остарели хартия, пластмаса, текстил, метал и други Така те способстват за по-чиста околна среда, за смяна на потребителските привички, за асимилиране и разпространение на изобретателни хрумвания за преработване.

Проект " EU COOLтура " е основан и се извършва от Българско учебно заведение за политика " Димитър Паница " с поддръжката на Европейския съюз (ЕС), медийни сътрудници са и. Той има за цел да увеличи осведомеността на младежите за политиките на Европейски Съюз и за ролята им за тяхното бъдеще. По плана към този момент се организираха три онлайн ателиета, в които младежи от разнообразни учебни заведения и разнообразни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, специалисти в региона на образованието и културата. В момента се организират и три уъркшопа по тематиките " ", " Културно разнообразие " и " Образование ". След тяхното привършване ще бъдат факт разнообразни забавни, изобретателни и потребни артикули, които ще бъдат показани на общ финален конгрес през есента в София.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР