Учените вече имат по-надеждна информация за местонахождението на астероида Бену

...
Учените вече имат по-надеждна информация за местонахождението на астероида Бену
Коментари Харесай

Увеличи се вероятността астероидът Бену да удари Земята

Учените към този момент имат по-надеждна информация за местонахождението на метеорита Бену през идващите 200 години. Това обаче идва на фона на новината, че вероятността галактическата канара да удари Земята е малко по-голяма в сравнение с, се смяташе до момента, предадоха Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

Повод за паника обаче няма: Учените оповестяват, че възможностите Бену да ни удари през идващия век остават много ниски.

" Не бива да се тормозим прекалено много за това ", споделя водещият създател на изследването Давиде Фарнокия от Центъра за проучване на близкоземни обекти на НАСА.

Вероятността за конфликт може и да се е нараснала от 1 на 2700 на 1 на 1750 през идващите един или два века, само че учените в този момент имат доста по-добра визия за пътя на Бену с помощта на сондата ОСИРИС РЕКС на НАСА, съгласно Фарнокия. " Като цяло мисля, че обстановката се е подобрила ", съобщи ученият пред кореспонденти.



Космическият уред ОСИРИС-РЕКС завърши своята задача през май и пое по противоположния път към Земята с проби от метеорита Бену. Пътешествието му с скъпия товар ще продължи две години.

Преди ОСИРИС-РЕКС да дойде на Бену през 2018 година, телескопите осигуриха солидна информация за метеорита с диаметър към половин километър. За две години и половина сондата на НАСА събра задоволително данни, с цел да помогне на учените да предскажат по-добре орбиталния път на метеорита в бъдеще.

Откритията им, оповестени в сп. " Icarus ", би трябвало да оказват помощ и при нанасянето на карта на курса на други метеорити и да дадат на Земята по-добър късмет за противопоставяне, в случай че и когато друга рискова галактическа канара се насочи към нас.

Преди ОСИРИС-РЕКС да дойде на мястото на събитията, учените оценяваха вероятността Бену да удари Земята през 2200 година на 1 на 2700. Сега тя се прави оценка на е 1 на 1750 през 2300 година. Най-опасният ден е 24 септември 2182 година Бену ще има близка среща със Земята през 2135 година
Снимка: БГНЕС/ EPA  Увеличи се вероятността метеоритът Бену да удари Земята (СНИМКИ)

Земната гравитация може да промени бъдещата траектория на метеорита и да го сложи на курс за конфликт с нашата планета след към 200 години - което в този момент наподобява по-малко евентуално въз основа на наблюденията на ОСИРИС-РЕКС.

Ако Бену в действителност удари Земята, конфликтът няма да заличи живота, както в тази ситуация с динозаврите, а по-скоро ще сътвори кратер, почти 10 до 20 пъти по-голям от метеорита, отбелязва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА. Площта на опустошение би била доста по-внушителна - до 100 пъти по-голяма от размера на кратера.

Бену бе открит през 1999 година Ранното разкриване на представляващи опасност метеорити усилва възможностите и опциите за изтласкването им от пътя ни, добавя Джонсън. " Кой знае каква ще бъде технологията след 100 години? ", споделя той.

През ноември НАСА възнамерява да започва задача за отклонение на метеорит от курса му, като го удари. Експерименталната цел ще бъде дребният сателит на по-голяма галактическа канара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР