Учените стигнаха до заключението, че бактериите могат да преминат хиляди

...
Учените стигнаха до заключението, че бактериите могат да преминат хиляди
Коментари Харесай

Бактериите оцеляват! Дори и на хиляди километри във въздуха

Учените стигнаха до заключението, че бактериите могат да преминат хиляди километри във въздуха без да имат правоприемник.

Изследването ни сподели, че би трябвало да има световен механизъм, който обезпечава обмена на бактерии сред обособените места. Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в доста гореща вода – към 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е разумно да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора – сподели Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рътгърс, представен от Юнайтед прес интеренешънъл.

Професор Северин и сътрудниците му считат, че повода да има идентични бактерии в далечни и откъснати места по света са точно атмосферните течения.

Учените са изследвали генетичните подписи, оставени от взаимоотношенията сред бактерии и вируси, с цел да схванат по-добре каква е връзката сред отдалечените общности бактерии.

Вирусите, които заразяват бактериите, тъй наречените бактериофаги, са на всички места. Те са най-многобройната форма на живот на Земята и оказват значимо и измеримо влияние върху микробните общности. Когато бактериите се заразят с вируси, молекулярните мемоари се съхраняват в секции бактериална ДНК. А бактериалните кафези, които оцелеят, предават елементи от вирусната ДНК (спомените) на идващото потомство бактерии.

 Бактериите оцеляват! Дори и на хиляди километри във въздуха

Изследването си учените са създали върху бактериите Термус термофилус, които са събрали от горещите извори по целия свят – Чили, Италия, Русия. Преди да създадат анализите си, считали, че молекулярните мемоари на бактериите от другите елементи на света ще бъдат разнообразни и ще съхраняват в себе си неповторима еволюционна история.

Резултатите им обаче не удостоверили упованията им, а в противен случай – посочили, че сред бактериите от другите елементи на света има доста общи мемоари т.е. идентични късчета вирусна ДНК, която е била съхранена в същия ред в ДНК на обособените бактерии.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР