Учените са открили биологичен механизъм, който в периода на стреса

...
Учените са открили биологичен механизъм, който в периода на стреса
Коментари Харесай

На клетъчно ниво размножаването е по-важно от оцеляването

Учените са разкрили биологичен механизъм, който в интервала на напрежението изхвърля енергийните запаси на женската (във тип на мазнини) директно в половата система, което пази потомството за сметка на нейното здраве.

Това събитие е намерено при червеите Caenorhabditis elegans, само че обвързваните с него клетъчни механизми участват и у при индивида. За откритието излиза наяве на страниците на сп. PNAS.

Под натиска на външните стресове (например глад) в клетките се задейства защитният белтък SKN-1. Освен за стресоустойчивост той дава отговор за преработката на липидите от соматичните кафези (обикновените кафези на тялото) към зародишна линия (репродуктивната система).

Там липидите обезпечават развиването на ооцитите (женски полови клетки), което покачва възможностите за размножаване. Но продължителността на живота на най-възрастната персона освен това спада.

Когато организмът на червея още веднъж получи обикновено количество хранителни субстанции, съществуването на мастни киселини омега-3 и омега-6 блокира напредването на мазнините към репродуктивната система и животното още веднъж става способно да противостои на външния стрес с цялостна мощ.

Шон Карън (Sean Curran) от университета на Южна Калифорния и сътрудниците му провели проучването, като наблюдавали пътя на молекулите мазнини в организма на червеите образно, а също благодарение на газова хроматография и масспектрометрия.

Сега Карън изследва сигналните механизми, участващи в процеса по преразпределяне на мазнините. Тъй като в човешките кафези работят същите процеси, а салдото сред оцеляването и възпроизводството е значим за всички живи същества, получените от учените резултати ще оказват помощ по-добре да се разбере репродуктивната успешност на хората.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР