Учените проследяват уникалните модели на стареене на различни видове клетки,

...
Учените проследяват уникалните модели на стареене на различни видове клетки,
Коментари Харесай

Всеки тип клетки на човешкия организъм остарява по различен начин

Учените наблюдават неповторимите модели на стареене на разнообразни типове кафези, с цел да намерят нови способи за лекуване и предварителна защита на раковите, сърдечносъдовите, невродегенеративните и други болести, които се демонстрират най-вече в преклонна възраст. Наред с другото новият модел ще помогне за проучване на биологичната възраст на клетките за бърза оценка на въздействието на храненето, медикаментите и други фактори върху здравето на организма.

Екип откриватели от Съединени американски щати работи с лабораторни плодови мушици, 75% от чиито гени са функционално сходни с тези на човешките болести. Те са изследвали над 160 типа кафези и са анализирали особеностите на процеса на стареене на всяка от тях. Анализът демонстрира, че другите клетъчни видове стареят, като следват свои лични неповторими модели, оповестява уеб уеб сайтът на Медицинския лицей „ Бейлър “.

„ Създадохме подробна карта на това по какъв начин генната експресия се трансформира с напредването на възрастта на другите клетъчни видове “, разяснява създателят Стивън Куейк. Така да вземем за пример открито е, че при към 80% от всички видове кафези има наклонност към понижаване на броя на експресираните гени, до момента в който при останалите 20% той се усилва.

Забележително е, че всяка от изследваните характерности на стареене трансформира разнообразни аспекти на клетката и нито една от тях не се отнася за всички типове. При тях се следи и взаимозависимост от пола при една или друга тактика на стареене. Освен това учените съумяха да измерят биологичната възраст на клетките.

„ Това ще разреши по-добро схващане на фактори като диета, медикаменти и болести, които могат да трансформират траекторията на стареене, и намиране на нови цели за подмладяване на организма “, обобщават те.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР