Учените предложиха модел, който обяснява естеството на сеизмичните вълни, преминаващи

...
Учените предложиха модел, който обяснява естеството на сеизмичните вълни, преминаващи
Коментари Харесай

В ядрото на Земята вали железен “сняг”?

Учените предложиха модел, който изяснява естеството на сеизмичните талази, преминаващи през Земята. Според изследване, оповестено в списанието JGR Solid Earth, на границата сред външната и вътрешната част на ядрото съществува пласт суспензия, съдържаща стоманени кристали. За него споделя РИА Новости.

Процесите, протичащи в ядрото, засягат геологичния живот на планетата като цяло, определяйки естеството на магнитното поле на Земята и световната тектоника. От десетилетия геофизиците се пробват да намерят пояснение на обстоятелството, че еластичните талази, разпространяващи се в недрата на нашата планета, по чудноват метод се забавят, когато минават през долните пластове на външното ядро.

Освен това има забележима разлика в метода на лъчение на вълните от двете страни на ядрото: в източното полукълбо скоростта им е по-голяма, в сравнение с в западното. Сякаш външната повърхнина на вътрешната вътрешност е покрита с нещо вискозно, а от западната страна дебелината на това покритие е по-голяма. Всичко това не се съгласува добре със съществуващите модели на вътрешната конструкция на Земята.

Американски и китайски учени от Тексаския университет в Остин и университета в Съчуан са създали физически модел, който изяснява особеностите на прекосяването на сеизмичните талази през ядрото. Авторите допускат, че вътрешното ядро на Земята е покрито от горната страна със пласт стоманен „ сняг “ – дребни частици, които се образуват в течната външна вътрешност и падат върху повърхността на твърдото вътрешно ядро, образувайки пласт с дебелина над 300 километра върху него.

Още при започване на 60-те години руският геофизик Сталий Брагински допусна, че сред вътрешната и външната вътрешност съществува пласт от утайки, само че концепциите му не откриха поддръжка в научната общественост. Съвременните пробни данни демонстрират, че подобен развой в действителност е вероятен и към 15 % от най-ниската част на външната вътрешност може да се състои от кристали от стоманени съединения.

Според създателите това насъбрано покритие от утайки или суспензия е повода за отклоненията на действителното придвижване на сеизмичните талази от теоретичните прогнози. Слоят „ сняг “ забавя сеизмичните талази – повече в западното полукълбо, където е по-дебело, и по-малко в източното.

„ Границата на вътрешното ядро не е плоска и гладка повърхнина и това се отразява на топлопроводимостта и конвекцията в сърцевината “, споделя ръководителят на проучването Юджийн Жан от университета в Съчуан. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР