Учените не само откриха, но и точно идентифицираха източника на

...
Учените не само откриха, но и точно идентифицираха източника на
Коментари Харесай

Бие като сърце! Учени разгадават мистериозен сигнал от Слънцето

Учените освен откриха, само че и тъкмо идентифицираха източника на тайнствен радиоимпулс, който идва от Слънцето, чиято честота има темперамент на сърдечен темп. Новото изобретение ще даде повече информация за това по какъв начин пораждат слънчевите изригвания, написа Futurism.

Група американски учени направиха извънредно изобретение. Те откриха поредност от радиоимпулси, които наподобяват на сърдечен темп с честота от към 10 – 20 секунди, и откриха източника на този радиосигнал, който идва от слънчево изригване на над 5000 км над повърхността на Слънцето.
-->
В нова публикация, оповестена в списанието Nature Communications, интернационален екип от учени е определил местоположението на интензивни прояви на радиовълни от слънчево изригване от клас C, което съставлява мощно изхвърляне на електромагнитно лъчение.

„ Откритието е ненадейно – споделя Сиджи Ю, астроном от Технологичния институт на Ню Джърси (NJIT) и създател на проучването. – Този модел на пулсация е значим за разбирането по какъв начин силата се освобождава и се разсейва в слънчевата атмосфера по време на тези необикновено мощни изригвания на Слънцето. “

И въпреки всичко остават доста въпроси. „ Въпреки това, произходът на тези повтарящи се модели, наричани още квазипериодични пулсации, от дълго време е тайнственост и източник на спор измежду хелиофизиците “, прибавя Ю. Вторичен сърдечен темп Слънчевите радиоимпулси са интензивни прояви на радиовълни от Слънцето, които постоянно се свързват със слънчеви изригвания и е известно, че включват сигнали с повтарящи се модели. Екипът съумял да разкрие източника на тези сигнали, откакто проучил микровълнови наблюдения на слънчево изригване на 13 юли 2017 година, уловени от радиотелескопа на NJIT, наименуван Expanded Owens Valley Solar Array (EOVSA) в Калифорния.

Въпреки че тези квазипериодични пулсации (QPP) сами по себе си не са необикновени, екипът е разкрил непредвиден второстепенен източник на място, където пластовете електрични токове се прекъсват и се свързват още веднъж на повърхността на Слънцето, развой, който е прочут като магнитно присъединение.

 „ Това е първият път, когато е открит квазипериодичен радиосигнал, ситуиран в региона на магнитно присъединение – споделя Ю. – Това изобретение може да ни помогне да определим кой от двата източника е предизвикал другия. “ Анализът на откривателите разкрива сходни на мехурчета острови от магнитен ток, които могат да повлияят на това какъв брой сила се освобождава по време на изригване. Според откривателите това може да ни разреши да разберем по-добре някои от най-мощните изригвания в нашата Слънчева система.

/Actualno.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР