Израел ефективно контролира цялата сухопътна граница на Газа, след като

...
Израел ефективно контролира цялата сухопътна граница на Газа, след като
Коментари Харесай

Израел обяви контрол над цялата сухопътна граница на Газа

Израел дейно управлява цялата сухопътна граница на Газа, откакто пое контрола над буферна зона по границата сред линията и Египет. Това оповестиха израелските военни за ход, който може да усложни връзките на страната с Египет.

Главният боен представител Даниел Хагари съобщи, че израелските сили са поели " оперативния " надзор над 14-километровия кулоар " Филаделфия ", който се разполага по границата на Газа с Египет.

Хагари не посочи какво тъкмо съставлява този " действен " надзор. Това е единствената сухопътна граница на Газа, която Израел не управлява директно.

Израелската войска твърди, че там са открити 20 тунели, които групировката " Хамас " е употребила, с цел да внася оръжие в линията. Според египетски медии обаче Тел Авив просто се пробва да оправдае сухопътната си инвазия в Рафа.

" Няма никаква истина в известията на израелските медии за съществуването на тунели по египетската граница с Газа ", твърди почитан източник пред египетската държавна осведомителна организация " Al-Qahera News "

Но в предишното Египет е съобщавал, че е унищожавал сходни трансгранични тунели край Газа.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че контрола на коридора " Филаделфия " ще бъде в сходство с " лимитираната " израелска наземна интервенция.

" Когато ни осведомиха за проектите си за Рафах, те включваха напредване по този кулоар и отвън самия град, с цел да се окаже напън върху " Хамас " в града ", сподели Кърби пред кореспонденти в сряда.

Коридорът " Филаделфия " е част от по-голяма демилитаризирана зона, ситуирана от двете страни на цялата израелско-египетска граница. По силата на мирното съглашение всяка от страните има право да разположи единствено дребен брой бойци в зоната. По време на подписването на това съглашение Газа се контролираше от израелски войски.

На други места от фронта Израел изпрати танкове в Рафах, откакто във вторник за първи път навлезе в центъра на града, макар нареждането на висшия съд на Организация на обединените нации неотложно да приключи военната си инвазия.

Докато Израел уголемява офанзивата си в региона, израелският консултант по националната сигурност Цачи Ханегби съобщи, че войната на Израел с " Хамас " евентуално ще продължи до края на годината. Той сподели, че " чака още седем месеца сражения ", само че това било ясно още през цялото време, защото още в първите дни израелският кабинет оповестил 2024 година като " година на войната ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР