Учените наскоро установиха, че хората спят по-малко през лятото, отколкото

...
Учените наскоро установиха, че хората спят по-малко през лятото, отколкото
Коментари Харесай

Лятна нощ: Как да заспим дори и при силна жега

Учените неотдавна откриха, че хората спят по-малко през лятото, в сравнение с през студения сезон. При изследване измежду две хиляди души беше открито, че продължителността на съня през летните нощи е била приблизително единствено 5,5 часа, до момента в който през останалите сезони тази цифра е била 7,5 часа. Според учените главната причина за неналичието на сън през лятото е горещината, която не пуска града даже през нощта. Тъй като идното лято, съгласно прогнозите на синоптиците, дава обещание да бъде топло, събрахме няколко съвета по какъв начин да се наспим добре през лятото.

Оптималната температура за първокласен сън е 18–21 градуса. Ако температурата в спалнята е по-висока, тогава спящият усилва изпотяването, дишането и ускоряването на пулса, което прави съня периодически и разтревожен. На сутринта неприятното въодушевление е обезпечено. Опитайте тези елементарни правила, които ще ви оказват помощ да заспите и да починете в горещите летни нощи.

Изберете вярното долни дрехи

Памукът и ленът са най-добре дишащи материи. Ето за какво, даже и да се потите, изборът на уместно долни дрехи ще избегне „ парниковия резултат “. Заменете синтетичните чаршафи и калъфки за възглавници с памук или лен.

Използвайте климатика вярно

За да спите добре, задайте температурата през нощта на няколко градуса под нормата. Но не прекалявайте. Лесно е да се преохладите под климатика и рискувате някой да настине в жегата. Уверете се, че температурата не пада под комфортните за вас стойности.

Разпределете вярно физическата интензивност

Активните спортни действия усилват концентрацията на ендорфини в кръвта. Тези субстанции тонизират нервната система, тъй че става проблематично заспиването след вечерно тичане или тежко физическо натоварване. Преди лягане е по-добре да се разхождате на чист въздух, да вършиме йога или медитация.

Не преяждайте

Прекалено тежката вечеря ще ви попречи да заспите бързо, само че нискокалоричната има тъкмо противоположния резултат. Малка порция зеленчукова салата няма да провокира чувство за тежест в стомаха, само че ще докара до преразпределение на кръвта от мозъка към стомаха и ще улесни заспиването.

Погрижете да е мрачно

Основният хормон, който обезпечава верния сън, мелатонинът, се създава единствено при цялостна мрачевина. Дори слабата светлина може доста да понижи синтеза на мелатонин, тъй че би трябвало да забравите нощните лампи и да се погрижите за затъмняващите пердета, тъй че ранните летни изгреви да не нарушават съня ви. Използването на смарт телефони или таблети в леглото се смята за изключително нездравословно. Доказано е, че спектърът на тяхната луминесценция потиска синтеза на мелатонин.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР