Учените химици от американския център за енергийни иновации преминаха бариерата,

...
Учените химици от американския център за енергийни иновации преминаха бариерата,
Коментари Харесай

Това ще промени всичко: учените 10 000 пъти ускоряват химичните реакции

Учените химици от американския център за енергийни нововъведения минаха бариерата, ограничаваща скоростта на химичните реакции с потреблението на катализатор. Откритието може да преобрази съвсем всички артикули на химическото произвеждане – горива, пластмаси и хранителни артикули.

За ускорение на химичните реакции се употребява катализатори. Реакциите на повърхността на катализатора – да вземем за пример метал, протичат по-бързо. Но скоростта на тази реакция е лимитирана от правилото на на Сабатие, съгласно който съвършеният катализатор би трябвало идеално да уравновесява двете страни на химичното уравнение. Участващите в реакцията молекули би трябвало да се допират до металната повърхнина нито доста мощно, нито доста едва. Но този принцип поставя тъкмо избрана преграда на скоростта на химичните реакции с катализатор.

Този принцип бе нарушен благодарение на осцилиращ катализатор . Използва се вълна, горната и долната елементи на която дават опция и на двете елементи на химичната реакция да протичат без значение и при оптималната скорост.

Когато въздействащата на повърхността на катализатора вълна съвпадне с естествената периодичност на химичната реакция, нейната скорост значително нараства заради постигнатия резонанс.



Възможността за непосредствено ускорение на химичните реакции е извънредно значима за производството на хиляди химични съединения и материали. Това са торовете, питателните артикули, горивата, пластмасите и така нататък

Миналия век за ускорение на химичните реакции се използваха статични катализатори. Днес увеличението скоростта на реакцията внезапно може да понижи количеството належащо съоръжение и осезателно да смъкна цените на всекидневно употребяваните артикули.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР