Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от тъмна материя.

...
Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от тъмна материя.
Коментари Харесай

Откриха втора галактика без тъмна материя

Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от тъмна материя. Сега обаче към този момент за повторно откриват вселена, която не съдържа въобще или прекомерно малко тъмна материя. Изследователите са озадачени.

За повторно учените откриха вселена, която няма или съдържа напълно малко тъмна материя. Още първото изобретение от 2018 година озадачи учените и докара до мощен песимизъм в научните кръгове. Фактът, че в този момент е открита втора такава вселена обаче, значи, че тогавашните калкулации са били правилни. Все още обаче откритието не може да бъде обяснено.

Досега астрономите изхождаха от това, че галактиките се развиват от тъмна материя. Без нея не би било допустимо галактиката да възникне. Повечето галактики съдържат повече тъмна материя от материята, която ние познаваме. Тъмната материя обаче не може да се потвърди непосредствено. Повечето астрономи употребяват един тритк, разказан в профилираното издание „ The Astrophysical Journal Letters “.

Тъмната материя трансформира със силата на своята гравитация да вземем за пример придвижването на звездните клъстери в галактиките. В този смисъл важи правилото: колкото по-бързо се движат клъстерите, толкоз повече тъмна материя съдържа съответната вселена. Сега учените следят с телескопа „ Keck “ в Хавай седем кръгли звездни клъстера в галактиката DF4.

Резултатът : Звездните клъстери се движат доста по-бавно, в сравнение с би трябвало при съществуване на тъмна материя. Тук тя явно липсва. По същия метод учените стигат до същия извод и при предходното изследване на галактиката DF2 – че тя съдържа прекомерно малко или въобще никаква тъмна материя.

Гласът на подозрението

„ Да открием втора вселена без или с прекомерно малко тъмна материя е тъкмо толкоз забавно колкото и първия път, “ споделя астрономът Питер ван Докум от университета Йейл.

„ Когато има един единствен обект постоянно съществува този спокоен глас, който ти нашепва ‘Ами в случай че грешиш’? “ Воторо изобретение обаче към този момент допуска, че галактики, в които липсва тъмна материя, може да се срещат по-често, в сравнение с се считали.

Двата обекта се намират на почти 63 милиона светлинни години от Земята и принадлежат към групата на ултрадифузните галактики. Те са относително близки по мярка до нашата вселена Млечния път, само че съдържат до към 1000 пъти по-малко звезди, заради което са мъчно забележими в небето.

„ Тъй като в действителност не разбираме по какъв начин тези галактики са зародили, в този момент се надявам повече учени да се включат в търсенето на решение, “ споделя Докум. Ученият счита, че галактиките може с течение на времето да са изгубили своята тъмна материя. Възможно е и да са зародили от газ, който се е натъкнал на прилежаща вселена.

Учените считат, че е изключено различна доктрина за тъмната материя да реши загадката. С различните теории, с които разполагаме все още, изчезналата тъмна материя може да се изясни още по-малко, в сравнение с с общоприетата версия.

Въпреки всички неясноти, загадъчните галактики към този момент донесоха ново изобретение: Фактът, че им липсва тъмна материя потвърждава, че тя и естествената материя съществуват без значение една от друга, считат учените.

Инфо: SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР